Rusia trimite în Siria cel mai avansat avion-spion

Share:

Rusia a desfășurat pentru prima dată în Siria unul dintre cele mai avansate avioane de supraveghere și recunoaștere TU-214R, a relatat televiziunea CNN, citată de Agerpres.

Avionul a sosit la baza aeriană rusă din Latakia (nord-vestul Siriei) în ultimele zile, a indicat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Informațiile despre TU-214R intervin în contextul în care Moscova și-a intensificat bombardamentele în nord-vestul Siriei, în cadrul cărora sunt lansate până la 100 de bombe pe zi, potrivit estimărilor armatei americane.

Planul rusesc de a trimite avionul TU-214R în Siria a fost anunțat în premieră de site-ul The Aviationist, care urmărește avioanele militare la nivel mondial. Potrivit experților portalului amintit, avionul dispune de radare și senzori care îi permit să urmărească obiective ascunse sau camuflate. Oficialul american citat a refuzat să discute despre capabilitățile specifice acestui avion spion, dar a subliniat că SUA cred că tehnologia acestuia este foarte avansată.

The Aviationist îl descrie ca pe un ‘avion spion avansat’ cu ‘sisteme radar pentru orice vreme și senzori electro-optici care oferă imagini de calitate pe suprafețe întinse, asemănătoare fotografiilor’. De asemenea, avionul de recunoaștere rusesc poate monitoriza semnalele electronice și de comunicații ale forțelor inamice.

Un avion de acest tip este de natură să ofere Rusiei mai multe posibilități de a monitoriza aparatele de zbor ale SUA în Siria, a indicat oficialul citat de CNN.

Postul de televiziune american nu a reușit să obțină o confirmare a acestei informații din partea Ministerului rus al Apărării, ca de altfel nici agențiile de presă de la Moscova, care au preluat știrea.

Presa rusă anunțase anterior că Rusia a desfășurat bombardiere de ultimă generație SU-35 în Siria, fiind vorba de avioane de luptă ce au intrat în serviciul aviației militare ruse abia în toamna anului trecut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.