Clinton și Trump, noi victorii în alegerile primare

0

Hillary Clinton a câștigat consultările democrate care au avut loc sâmbătă în Nevada, reușind să tempereze valul de entuziasm pentru senatorul de Vermont Bernie Sanders, scrie AFP. În acelaşi timp, Donald Trump a câștigat primarele prezidențiale republicane din Carolina de Sud, a doua victorie a sa din trei consultări, potrivit mai multor media americane

Potrivit rezultatelor parțiale din 65% din secții, Hillary Clinton a obținut 52,2% dintre delegați, iar Bernie Sanders 47,8%.

„Tuturor celor care au participat în fiecare colț din Nevada cu hotărâre și cu sufletul: aceasta este victoria voastră. Vă mulțumesc”, a scris fostul secretar de stat american pe contul său de Twitter.

Alegătorii republicani au votat în cealaltă parte a țării, în Carolina de Sud, unde miliardarul Donald Trump speră la o victorie, dacă nu la un triumf.

Sâmbătă a fost a treia zi a primarelor pentru Casa Albă, în vederea învestiturilor partidelor republican și democrat pentru prezidențialele din noiembrie, după Iowa și New Hampshire la începutul lunii. Democrații și republicanii votează decalat în aceste două state.

În Nevada, Partidul Democrat a organizat la orele prânzului reuniuni (caucus) ale alegătorilor unde simpatizanții fiecărui candidat se adună împreună, în loc să voteze pe buletine, transmite Agerpres.

Totodată, Donald Trump a câștigat sâmbătă primarele prezidențiale republicane din Carolina de Sud, a doua victorie a sa din trei consultări. Senatorii Marco Rubio din Florida şi Ted Cruz din Texas şi-au disputat poziţia a doua.

Candidatul se situează pe primul loc al primarelor, potrivit estimărilor unanime ale posturilor de televiziune CNN, Fox News, ABC și NBC, confirmând statutul de favorit la învestitură după victoria din New Hampshire la începutul lunii.

În fruntea sondajelor din vara anului trecut, Donald Trump confirmă la urne popularitatea sa printre alegătorii republicani în căutarea unui „outsider” antisistem pentru a-i reprezenta la Casa Albă.

Conform rezultatelor prezentate de CNN, după centralizarea rezultatelor din 40% din secțiile de votare el a obținut 34,4% din voturi, urmat senatorul de Texas Ted Cruz (21,7%) și senatorul de Florida Marco Rubio (21,2%).

Pe ultimele locuri s-au clasat fostul guvernator de Florida Jeb Bush (8,2%), guvernatorul de Ohio John Kasich (8,1%) și medicul în retragere Ben Carson (6,6%).

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.