Mii de migranți, blocați în portul Pireu din Atena!

0

Mii de migranți, sosiți în Grecia din Turcia la sfârșitul săptămânii trecute, se aflau luni în portul Pireu din Atena, în condițiile în care țările balcanice pe care trebuie să le traverseze pentru a ajunge în state mai bogate din Europa și-au înăsprit controalele la frontiere.

Peste 4.000 de persoane au fost aduse luni cu feribotul la Atena din insulele din Marea Egee. Majoritatea doresc să-și continue călătoria prin Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia și apoi Austria, având ca destinația finală Germania.

Presa locală a informat că autobuzele care ar fi trebuit să-i ducă în nordul Greciei nu au mai apărut, într-un aparent efort al autorităților elene de a preveni ca un număr mare de persoane să ajungă la granița cu Macedonia.

Ministrul grec al imigrației, Ioannis Mouzalas, a declarat duminică seara că peste 5.000 de persoane se află blocate la granița cu Macedonia fără să se știe dacă acestora li se va permite sau nu să-și continue drumul, potrivit Agerpres.

Între timp, Macedonia a confirmat că va permite trecerea doar a refugiaților sirieni și irakieni, la fel ca vecinul său din nord Serbia. Până în prezent, afganilor li s-a permis accesul doar cu controale limitate.

Temându-se că Austria și-ar putea închide granițele migranților, țările aflate pe așa-numita rută a Balcanilor au adoptat succesiv de la sfârșitul lunii noiembrie măsuri pentru a preveni un aflux de refugiați pe teritoriul lor. Măsurile au inclus respingerea tuturor migranților economici și controale mai stricte la frontiere.

Circa un milion de persoane, multe dintre ele refugiate sosite din zonele de război din Orientul Mijlociu, au traversat ruta Balcanilor în ultimele 12 luni. Efectiv, toate aceste persoane și-au continuat drumul ajungând în Germania și în alte țări europene bogate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.