România, condamnată la CEDO în dosarul Revoluției
Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, că statul român este obligat să le plătească despăgubiri de câte 15.000 de euro unui număr de 17 cetățeni români care au reclamat instanței de la Strasbourg absența unei anchete efective cu privire la reprimarea violentă a manifestațiilor împotriva regimului comunist care au avut loc în decembrie 1989 la București și Reșița și în timpul cărora au fost uciși apropiați ai acestora, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CEDO, relatează Romaniatv.net.
Cei 17 români, grupați în cazul „Elena Apostol și alții împotriva României”, sunt născuți între 1935 și 1985 și au domiciliile la Măgurele, București și Reșița.
Potrivit instanței europene, faptele invocate sunt similare celor din cazul „Asociația 21 Decembrie 1989 și alții contra României”, înscriindu-se în același context istoric și referindu-se la aceeași procedură penală internă.
Prin două decizii din 2010 și 2011, Parchetul Militar și-a declinat competența în acest dosar în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În 2014, în urma intrării în vigoare a noului Cod de procedură penală, dosarul a fost alocat din nou Parchetului Militar. Petenții au reclamat faptul că ancheta penală deschisă de autorități în 1990 a fost ineficientă. Ei au acuzat în special faptul că România nu și-a respectat obligațiile procedurale care îi reveneau în baza articolului 2 (dreptul la viață) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, mai precizează comunicatul CEDO.