Muntele magic”, la Festivalul de Animație din Catalonia

Filmul „Muntele magic”, de Anca Damian, va fi proiectat la Festivalul de Cinema de Animație din Catalonia, unde regizoarea va susține și o conferință, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Madrid într-un comunicat transmis Agerpres.

Realizatoarea va prezenta cel mai recent film al său, „Muntele magic”, iar vineri va susține o conferință despre procesul creativ în filmele de animație, în contextul în care documentarul de animație câștigă tot mai mult public.

„Muntele magic”, o producție Franța-România-Polonia, prezintă povestea disidentului Adam Jacek Winkler, un polonez refugiat politic la Paris, care a luptat în Afganistan alături de mujahedini împotriva Armatei Roșii. Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în același timp tragică și sensibilă, uneori burlescă, pelicula se centrează pe tensiunea dintre destinul individual și istorie.

Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film. Al doilea lungmetraj de animație al regizoarei, docudrama „Muntele magic” s-a bucurat de succes atât la festivalurile de film documentar, obținând Premiul pentru cel mai bun film est-european la precedenta ediție a Dok Festival din Leipzig, cât și la cele de animație, fiind distins cu mențiunea specială la Festivalul Internațional de Animație de la Ottawa.

În Spania, filmul a fost selectat la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian din 2015 și a fost distins cu Premiul Animaficx pentru cel mai bun film de animație la Festivalul Internațional de Film de la Gijon.

Festivalul de Cinema de Animație din Catalonia este cea mai importantă manifestare dedicată exclusiv filmului de animație din Spania, cuprinzând în selecția sa scurtmetraje, lungmetraje, spectacole multidisciplinare, sesiuni pentru copii, filme experimentale, dezbateri, mese rotunde și ateliere. Tema ediției de anul acesta este „Viitorul la feminin?”, un omagiu adus femeilor artist și producătoare de animație.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.