„Rotonda 13 – Marin Sorescu”, la Academia Română

0

Aniversarea a 80 de ani de la nașterea scriitorului Marin Sorescu înseamnă pentru Muzeul Național al Literaturii Române un mod de a promova literatura autentică, limba română utilizată și formată de marii scriitori, a afirmat Ioan Cristescu, directorul MNLR, la evenimentul „Rotonda 13 – Marin Sorescu”, organizat luni la Academia Română.

„Pentru Muzeul Național al Literaturii Române este unul dintre poeții și scriitorii reprezentativi de după cel de-al Doilea Război Mondial, este un inovator atât în poezie, cât și în teatru, este un spirit, după părerea mea, viu, pentru că opera și poezia sunt citite cu plăcere, iar teatrul se joacă, și se joacă fără a fi marcat de trecerea timpului”, a spus Ioan Cristescu, informează Agerpres.

Academicianul Eugen Simion a apreciat că Marin Sorescu „a fost unul dintre actorii cei mai importanți din cultura românească”.

„Marin Sorescu este un mare poet, un dramaturg de prim plan, probabil cel mai important pe care noi l-am dat de multă vreme în literatură. A fost un scriitor care a crezut că se poate rezista prin cultură”, a afirmat Eugen Simion.

El a precizat că, după ce Festivalul Marin Sorescu de la Craiova a fost desființat, Academia Română, împreună cu alte instituții de cultură, dorește să înființeze un Premiu național Marin Sorescu, care să fie oferit în amintirea „acestui om prietenos și inteligent”.

„În urmă cu ceva vreme, la Craiova, exista un Festival Marin Sorescu. În ultimii ani, după ce a venit un nou primar, s-au gândit să desființeze Zilele Sorescu. Atunci ne-am gândit să preluăm noi (…) și să inițiem un Premiu Național Sorescu. Vrem să fie unul substanțial, nu să egaleze Premiul Eminescu de la Botoșani, dar nici să nu fie foarte sărac. Ne dorim să organizăm Zilele Marin Sorescu și să dăm un premiu național sub egida Academiei și a celorlalte instituții culturale, în amintirea acestui om prietenos și inteligent, plin de umor, cum îl știți, și cu o ironie de cea mai bună calitate”, a declarat Eugen Simion.

Printre cei care l-au evocat luni pe Marin Sorescu s-au aflat și actorul Ion Caramitru, prof. univ. dr. Lucian Chișu, acad. Ion Pop, Virgil Tănase, Tudor Nedelcea, Ion Cocora.

Cu această ocazie a avut loc și lansarea oficială a programului „Valorificarea patrimoniului literar național în spațiul public”, inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române și de Poșta Română, susținut de Academia Română — Secția de Filologie și Literatură. Pentru prima etapă a proiectului, cele trei instituții au pregătit un poster cu o fotografie a scriitorului, însoțită de un poem simbol al autorului — „Boala”.

„Vrem ca prin acest proiect să promovăm limba și literatura română”, a spus directorul MNLR, Ioan Cristescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.