Alarmant: Cadastrul politicienilor, o afacere cu cifre amețitoare!

O serie de politicieni, șefi de la Cadastru și afaceriști controversați au pus monopolul pe contractele scoase la licitație de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru realizarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Aceasta este o afacere de 1,3 miliarde euro, din care 300 milioane vor fi din fonduri europene, se arată într-un material, extrem de bine documentat, prezentat de linx.crji.org.

Afacerea “Cadastrul Național” a fost adusă pentru prima dată în atenția publică de Elena Udrea în 2011 când îndeplinea funcția de ministru al Dezvoltării și Turismului. Atunci a anunțat că un investitor privat va investi 500 milioane de euro pentru realizarea acestui program, urmând să își recupereze banii ulterior din taxele și impozitele care se plătesc la transferul de proprietate. Dar, afacerea a picat.

În aprilie 2014, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremier Liviu Dragnea anunța că operațiunea de realizare a cadastrului se va realiza gratuit, de către Agenția Națională de Cadastru, cu sume mai mici și provenite din bani europeni, iar cadastrul urban va fi suportat din veniturile agenției.

„Ce fac Guvernul şi MDRAP? Oricum vom face cadastru gratuit, dar nu cu 16 miliarde de lei care să intre în buzunarele unor firme private. Aceste operaţiuni vor fi realizate de Agenţia Naţională de cadastru, dar nu cu 400 de lei, ci cu 75 de lei, pentru că nu vor fi acţiuni sporadice, ci pentru o localitate o dată, fără a folosi bani româneşti, ci cu fonduri europene”, spunea Dragnea, citat de mediafax.ro. Un an mai târziu, Dragnea arăta că Programul Naţional de Cadastru nu va fi finanţat în totalitate din Programul Operaţional Regional. “Cu greu am reușit să facem ca Comisia Europeană să accepte finanţarea din bani europeni ai acestui program. Sunt alocate 300 de milioane de euro, iar diferenţa de până la un miliard două sute, un miliard trei sute de milioane, va fi suportată din veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru”, a precizat Dragnea.

Numai că, Liviu Dragnea s-a înșelat în 2014, pentru că afacerea a fost acaparată de firmele controlate de politicieni sau șefi ai Agenției Naționale de Cadastru. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) implementează Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) în perioada 2015 – 2023. Acest program are ca obiectiv înregistrarea gratuită până în anul 2023 a tuturor terenurilor, clădirilor, inclusiv a apartamentelor din 2337 de localități rurale și urbane, din România, în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Valoarea estimată a proiectului este de două miliarde euro, iar banii vor fi asigurați din fondurile ANCPI şi fonduri europene. Potrivit datelor furnizate de ANCPI, la începutul lunii decembrie erau înscrise în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 8.376.856 imobile dintr-un număr estimat la 40 milioane imobile la nivel național.

Pentru început, ANCPI a decis să facă cadastru pentru 63 de comune din județele Arad, Timiș, Caraș – Severin, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Ilfov, Iași, Suceava, Botoșani și Neamț. Toate cele 63 de comune au fost împărțite în 10 loturi. Apoi, fiecare lot a fost scos la licitație. Interesant, pentru fiecare lot a fost depusă doar câte o singură ofertă care ulterior a fost declarată și câștigătoare. Primele contracte au fost semnate în luna noiembrie 2015.

Surse din cadrul ANCPI susțin că firmele nu au concurat la licitații pentru că există o înțelegere între ele și foști sau actuali șefi din cadrul instituției. “Foști sau actuali angajați ai ANCPI au interese în firmele care au câștigat licitațiile”, susține una dintre surse. Suspiciunile sunt întemeiate pentru că la majoritatea licitațiilor s-a depus doar câte o singură ofertă, deși pe piață sunt foarte multe firme specializate în cadastru, iar valoarea contractelor este foarte mare.

Toate drumurile duc la Ursu

Primul lot scos la licitație de ANCPI prevedea realizarea cadastrului pentru comunele Covăsânț, Fântânele, Frumușeni, Livada, Vladimirescu (județul Arad), Bethausen, Bara, Balinț, Secaș (județul Timiș) și Vermeș, Berzovia, Măureni (județul Caraș-Severin). Dar, majoritatea localităților din Banat a beneficiat de realizarea unor cărți funciare încă de acum aproape 200 de ani. Secretarul comunei arădene Frumușeni, Flavius Hrimiuc, a explicat că în localitate existau cărți funciare, dar terenurile au fost naționalizate în perioada regimului comunist, apoi a început colectivizarea. “În 1991 când s-au scris noile titluri de proprietate nu s-a ținut cont de acele cărți funciare. S-a creat o harababură”. Astfel, se poate justifica realizarea programului de cadastru.

În schimb, primarul comunei arădene Vladimirescu, Ioan Crișan, a spus că el a cerut să i se facă cadastru pe intravilan pentru că pe extravilan și l-a făcut singur în proporție de 90%, dar cu condiția să nu fie făcut din satelit. „Eu îmi angajez un om care să stea lângă cei care fac cadastru. Avem vreo 2000 de numere de casă care au probleme cu terenul. Eu nu vreau cadastru din satelit.” Deși, majoritatea localităților din Banat incluse în primul lot au cărți funciare realizate încă din perioada imperiului austro-ungar, primarii susțin că au nevoie de cadastru. Mai ales pentru că este gratuit.

Pentru realizarea lucrărilor de cadastru și carte funciară în cele 12 comune, ANCPI a alocat suma de 12.941.850 lei, fără TVA. Pentru câștigarea acestei licitații, firma Procad, din Timiș, a strâns în jurul ei societățile UTI Grup și Geolink pentru a depune o ofertă comună în valoare de 12.268.873 lei, fără TVA. Oferta a fost declarată câștigătoare, iar contractul a fost semnat în noiembrie 2015. O parte din lucrări au fost subcontractate firmei West Cad, din Timișoara.

Procad SRL îi are ca asociați pe decanul Facultății de Agricultură din Timișoara, Alin Cosmin Popescu, și pe Ion Miron. Decanul Popescu este asociat în firma Greenland cu Marius Arthur Ursu, fostul director general al ANCPI, actual șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. Societatea Greenland și-a întrerupt temporar activitatea în 2010. La momentul în care a fost anunțată licitația, Ursu era șeful ANPCI. Marius Arthur Ursu neagă că este asociat cu Alin Popescu, deși își aduce aminte că a înființat cu acesta o firmă. El susține că, ulterior și-a vândut părțile sociale decanului Popescu, însă documentele de la Registrul Comerțului îl contrazic.

“Aaaa… aceea firmă am deschis-o pentru o lună, am vrut să cultivăm roșii și am închis firma. Eu am ieșit din firmă în 2006. Altceva? Vă repet pentru a mia oară, omul ăsta (n.r. Alin Cosmin Popescu) nu a fost asociatul meu. Dumneavoastră spuneți că din documente eu eram asociat în 2010. Eu vă zic clar și pe românește, nu am nici cea mai mică legătură cu acest om în afara faptului că am predat împreună și suntem prieteni. Nu am avut nici o afacere împreună. După o lună i-am vândut lui părțile sociale”, a spus nervos Ursu.

Dar, și celelalte firme prinse în asociere sunt conectate politic sau au probleme cu justiția. UTI Grup este controlată de controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu, în prezent arestat la domiciliu la cererea procurorilor anticorupție pentru că i-ar fi dat șpagă primarului Gheorghe Nichita de la Iași, pentru a obține un contract finanțat din bani publici ai municipalității.

În schimb, firma Geolink a devenit cunoscută după ce a început să lucreze pentru NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom. Societatea Geolink este patronată de Adriana și Ioan Rodina. Familia Rodina s-a asociat în 2010, prin intermediul firmei Creapolis SRL, cu societatea Sports Games, unde deputatul PDL Alin Popoviciu deținea 50% din părțile sociale. Tot atunci, în Sports Games a intrat și Andreescu Diana Ornella, fiica lui Constantin Ostaficiuc, care la aceea dată era președintele Consiliului Județean Timiș. La rândul lui, Ostaficiuc a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că a decis ilegal să finanțeze cu peste două milioane euro clubul de fotbal Politehnica Timișoara, patronat de Marian Iancu.

Firma subcontractantă West Cad din Timișoara este patronată de familia Daniela Anca și Dorin Tudosie. Potrivit presei locale, firma lui Tudosie este implicată într-un scandal legat de intabularea mansardelor cu acte false. Mai mult, Tudosie este bănuit de Costin Chirculescu, registrator la OCPI Timiș, că i-ar fi dat foc la mașină după ce a refuzat să-i intabuleze mai multe mansarde, tot cu acte false.

Afaceri politice

A doua licitație pentru realizarea cadastrului gratuit a fost organizată pentru comunele Pătulele, Vânjuleț, Rogova (județul Mehedinți), Logrești, Berlești, Hurezani, Țânțăreni (județul Gorj), Pielești, Goicea, Coțofenii din Dos, Brădești (județul Dolj), Diculești, Făurești, Valea Mare, Fârtășești (județul Vâlcea).

La licitație s-a înscris doar societatea Cartotop S.A., care a depus o ofertă de 10,7 milioane lei. Acționarul majoritar al firmei este eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, care deține 48,3% din acțiuni. La rândul ei, societatea controlată de Marinescu a subcontracat lucrările firmelor Primul Meridian SRL, Gauss SRL și Toposurvey SRL.

Firma Gauss Srl din Timișoara îi are ca asociați Mircea Stoian și Claudiu Țaga. Numele controversatului afacerist, Mircea Stoian, apare în ancheta Direcției Naționale Anticorupție, referitoare la șeful Poliției Timiș, Marcel Crăciunescu, acuzat de patru infracțiuni de luare de mită. Potrivit anchetatorilor, un polițist i-a dat șpagă lui Crăciunescu “un alt set de anvelope pentru autoturismul marca Mercedes ML, mașină folosită de soția sa, Gabriela Crăciunescu, dar aflată în proprietatea omului de afaceri, Mircea Stoian, patron al SC Gauss SRL.” În schimb, Claudiu Țaga este fost deputat al PNL în perioada 2008-2010, apoi a continuat ca independent. Din septembrie 2011 a intrat în grupul progresist. Un an mai târziu, Țaga a donat aproape 13.000 lei pentru UNPR. Ulterior a fost trimis consul în Dakar.

Ultima firmă subcontractată de societatea controlată de eurodeputatul Marian-Jean Marinescu este Toposurvey din Craiova. Aceasta este patronată și administrată de Constantin Irinel Greșiță, șef de lucrări doctor inginer la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov.

Licitațiile duc la ANCPI

Oficialii de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară au decis să includă în Lotul 3 localitățile Vișina, Milcov, Oboga, Vișina Nouă, Brastavățu, Vădastra (jud. Olt), Recea, Izvoru, Miroși, Căldăraru (jud. Argeș), Segarcea Vale, Lița, Ciuperceni, Traian (jud. Teleorman). Bilciurești, Dobra, Băleni (jud. Dâmbovița),1 Decembrie, Copăceni, Clinceni (jud. Ilfov). În total 20 de comune.

Contractul a fost luat de asocierea formată din firmele Primul Meridian și Geoter Proiect, care au semnat un acord cadru în valoare de 12,4 milioane lei cu ANCPI. Cele două firme au decis să ia ca subcontracteze lucrările firmelor Geo Topo, din Tulcea, și Atlas Survey, din Pitești.

Liderul de asociere Primul Meridian a fost subcontractată la rândul ei de firma eurodeputatului Marian Jean Marinescu. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Primul Meridian este patronată de Dinu Laurenția Glonț. Firma a obținut mai multe contracte cu statul, inclusiv pentru realizarea  unui plan de management pentru Delta Dunării, în valoare de 10 milioane euro.

Celălalt partener, Geoter Proiect din Ploiești este patronată de Gheorghe Beucan și Vernel Crăciunescu, acționar majoritar la firma Confarg și fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Pitești.

Firma Atlas Survey este patronată și administrată oficial de Alexandra Ion. Potrivit datelor publice, firma a fost înființată de Iustin Valentin Olteanu și Georgeta Orestia Olteanu. Iustin Olteanu a fost susținut de alianța USL pentru a ocupa funcția de șef al Oficiului de Cadastru Argeș, instituție care reprezintă ANCPI la nivel județean. În schimb, Georgeta Orestia Olteanu a fost purtător de cuvînt al Universității din Pitești. În 2013, președintele Senatului Universității din Pitești i-a respins cererea de a deveni cadru didactic asociat pentru anul universitar 2013-2014.

Geo-Topo SRL este deținută în mod egal de Cătălin Vasile și Mădălina Teodora Ciobanu. Această firmă este controlată din umbră de Ion Vasile și Dan Staras, foști directori în cadrul Oficiului de Cadastru Tulcea. Mai mult, cei doi împreună cu Aurel Baltag au fost asociați în firmă în perioada 1994 -2001. Cătălin Vasile este fiul lui Ion Vasile, iar Mădălina Ciobanu este fiica lui Dan Staras.

Șpăgile lui Gheorghe Boeru pentru contracte publice

Din afacerea cu cadastru la nivel national și-a tras partea leului și firma Romair Consulting, controlată de Gheorghe Boeru. ANCPI a semnat cu Romair Consulting un contract cadru în valoare de aproximativ 12 milioane lei pentru realizarea cadastrului în comunele Dumești, Lețcani, Movileni (jud. Iași), Sulița, Coșula, Copălău (jud. Botoșani), Cornu Luncii, Preutești, Boroaia, Forăști (jud. Suceava), respectiv Grumăzești, Bodești, Dobreni, Săbăoani, Tămășeni, Cordun (jud. Neamț).

Potrivit Registrului Comerțului, firma Romair Consulting este patronată în acte de Dragoș Marian Boeru, dar este controlată de Gheorghe Boeru, care îndeplinește funcția de președinte al companiei. În iunie 2015, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat pe Gheorghe Boeru de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală. Din documentele anchetatorilor reiese că Boeru a dat șpagă pentru ca firma Romair Consulting să primească mai multe contracte de la Hidro Prahova. Anchetatorii au reținut că pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în ianuarie 2012, că Adrian Semcu, fost vicepreședinte al Consiliului Județan Prahova, a primit de la Boeru 100.000 euro, din totalul sumei promise de 200.000 euro.

Pentru a beneficia de clemența legii, Boeru l-a denunțat procurorilor anticorupție pe primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care ar fi primit o șpagă de un milion de euro. Afacerile controversate ale lui Gheorghe Boeru au înflorit în București în mandatul de primar al lui Adriean Videanu. Boeru a participat în 2006 cu două firme controlate de el la o licitație organizată de Primăria Capitalei, pentru a realiza un studiu de fezabilitate pentru ecologizarea a patru parcuri. Totodată, Boeru a mai fost implicat în privatizarea controversată a companiei Nitramonia împreună cu Fatik Kesser, în urma căreia cei doi parteneri de afaceri s-au pricopsit cu un dosar penal pierdut prin sertarele Parchetului.

Frăția topografilor

Realizarea cadastrului în județele Alba, Cluj, Bihor și Hunedoara i-a revenit firmei Cornel & Cornel Topoexim SRL, deținută în mod egal de Cornel Păunescu și Elena Dina. Contractul cadru a fost semnat pentru o sumă de aproximativ 14 milioane lei. Potrivit presei centrale, societatea avea un contract pentru servicii de contabilitate cu sora lui Victor Ponta, Alexandra Herțeanu.

Cornel Păunescu este profesor doctor inginer în cadrul Universității București și conducător de doctorate în ramura Geofizică. Firma la care este asociat a câștigat singură sau în asociere cu alte firme mai multe contracte de la stat. De la Primăria Municipiului București a primit în 2013 un contract cadru în valoare de peste trei milioane euro pentru servicii de cadastru și intabularea a unor imobile aflate în patrimoniul statului. Atunci, contractul a fost atribuit firmei Cornel & Cornel Topoexim în asociere cu Geoter Proiect – Primul Meridian –  Gauss – Infotop. Un procent de 5% din lucrari este subcontractat catre Topoexim Expert – Protelco – Cartotop.

Sursa: http://linx.crji.org/88-88-5527/cadastrul-politicienilor-afacere-mld-euro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.