Criza medicilor din România se adâncește!

Share:

Criza doctorilor din România a ajuns în atenţia jurnaliştilor de la BBC. Într-un reportaj prezentat aseară, televiziunea britanică afirmă că medicii trecuţi de 80 de ani trebuie să continue să muncească pentru că tinerii doctori emigrează, mulţi dintre ei chiar în Regatul Unit. BBC prezintă povestea neurochirurgului Leon Dănăilă de la Spitalul „Gheorghe Marinescu” din București, care la 82 de ani încă operează zi de zi.

„Dacă doctorul este sănătos, este bine să lucreze la bătrâneţe”, acesta este principiul după care se ghidează cel mai bun neurochirurg al ţării, care în vară va împlini 83 de ani. Zi de zi, Leon Dănăilă intră în sala de operaţie, iar de-a lungul a peste 55 de ani de carieră a salvat mii de vieţi.”Nu folosesc ochelari, mâinile mele nu tremură”, spune Leon Dănăilă, neurochirurg, relatează Romaniatv.net.

Membru al Academiei Române, Dănăilă recunoaşte cu amărăciune că are un venit ruşinos. Sub 3.000 de lei pe lună, zic cei de la BBC.”Nu am o avere impresionantă, cred că sunt cel mai sărac doctor din lume”, marturiseste neurochirurgul.

Banii sunt un factor determinant atunci când tinerii doctori se hotărăsc să ia calea Occidentului. O recunoaşte chiar o doctoriţă ce munceşte în Regatul Unit.

„Sistemul britanic de sănătate este unul de nivel internaţional. Aici am şansa să învăţ ceva nou şi să nu-mi fac griji pentru chirie. Nu facem destule pentru a-i încuraja pe tinerii doctori să rămână în ţară. Nu e vorba doar despre salarii, ci şi despre investiţiile în spitale”, declară Luisa Baca, medic.

Cei de la BBC spun că Marea Britanie recrutează mulţi medici din străinătate, lăsând ţările mai sărace, precum România, fără specialişti. De aceea, Leon Dănăilă trebuie să continue să meargă zilnic la muncă, deşi a trecut de mult de vârsta pensionării.

„Nu ştiu când o să mă opresc. Cu siguranţă, anumite situaţii sau boli ar putea să mă facă să mă retrag. Chirurgia nu e o glumă, de chirurgie depind vieţile oamenilor”, a declarat Leon Dănăilă, neurochirurg.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.