Străinii dețin patru milioane de hectare de teren arabil!
An de an din ce în ce mai mulţi străini cumpără terenurile românilor. Nu există date oficiale, însă agricultorii estimează că în acest moment italienii, nemţii, olandezii şi britanicii controlează aproape 4 milioane de hectare de teren arabil. Producătorii agricoli din ţara noastră cer premierului Dacian Cioloş suspendarea legii care dă voie străinilor să cumpere terenuri în ţara noastră. Ministerul Agriculturii lucrează acum la o nouă lege care va face mai dificilă vânzarea terenurilor către străini, informează România TV.
„România este singura ţară din lume care şi-a vândut cea mai mare suprafaţă de terenuri. E un semn rău pentru noi, pentru cetăţenii României, nu neapărat pentru exploataţiile noastre”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR.
Producătorii agricoli îi cer acum premierului Dacian Cioloş suspendarea timp de un an a legii care reglementează vânzarea terenurilor până când legea va fi modificată precum cele din alte ţări. „Lapar-ul a trimis o adresă către prim-ministru care este rugat ca printr-o ordonanţă de urgenţă să suspende legea vânzării terenurilor pe o perioadă de 1 an de zile”, a precizat Laurenţiu Baciu.
Informaţiile din piaţă arată că străinii deţin în acest moment peste 1,5 milioane de hectare. În plus, lucrează în arendă sau în concesiune alte 2 milioane de hectare. Mai pe scurt, 40% din terenurile agricole sunt în posesia străinilor.
România este o mină de aur pentru străini, mai ales că terenurile sunt mult mai ieftine decât în afară. De exemplu, în Danemarca, Olanda sau Germania un hectar de teren arabil poate ajunge şi la 50.000 de euro. Ministerul Agriculturii lucrează acum la o nouă lege care va face mai dificilă vânzarea terenurilor către străini.