Numărul cazurilor de cancer de sân, în creștere!

În România 1 din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III.  În ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au șansa de a supraviețui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân.

Descoperite la timp, atât în cancerele de sân cât și în cele de ovar se poate interveni mai eficient, șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar impactul pe care îl au asupra calității vieții femeilor afectate, mai redus.

Rata de supraviețuire poate ajunge la 80-90% în cazul cancerului de sân, respectiv 93% în cancerul de ovar, dacă boala este diagnosticată în stadiul I.

Efectuarea controalelor medicale periodic și informarea constantă sunt măsuri pe care fiecare femeie ar trebui să le ia pentru a-și proteja sănătatea și pentru a depista eventuale afecțiuni în stadii incipiente, potrivit specialiștilor.

Aducând în prim-plan sănătatea femeilor, conferința tip dezbatere „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia” își propune, în contextul Zilei Internaționale a Femeii, să ofere un aport informațional femeilor din România, cu privire la combaterea cancerului de sân și de ovar.

Alături de adoptarea unor măsuri de prevenție și intensificarea eforturilor pentru a depista maladia în faze incipiente, progresul în ceea ce priveste diagnosticul precis și inovația terapeutică sunt extrem de importante în lupta împotriva cancerului. Astfel, pe lângă diagnosticarea precoce, accesul pacientelor la tratamente eficiente poate însemna un pas în plus către atingerea obiectivelor finale: creșterea RATEI DE SUPRAVIEȚUIRE și o ÎMBUNĂTĂȚIRE A CALITĂȚII VIEȚII.

Aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populația feminină din România sunt asociate cancerului mamar, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății într-un raport din care mai reiese și că, în țara noastră, au fost înregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de sân, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian și 4343 de cancer cervical, doar în anul 2014.

Specialiștii în sănătate de la Organizația Mondială a Sănătății subliniază necesitatea ca orice femeie, indiferent unde ar trăi, să aibă acces la servicii de îngrijire de calitate, care să îi asigure supraviețuirea în lupta cu cancerul.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.