Trump, comparat cu Mussolini și Hitler

Președintele mexican, Enrique Pena Nieto, și-a intensificat criticile la adresa candidatului republican american pentru Casa Albă Donald Trump – în mai multe interviuri acordate presei locale luni – comparându-i ‘retorica stridentă’ cu cea utilizată înaintea preluării putere de Adolf Hitler și Benito Mussolini.

„Există episoade în istoria umanității, din nefericire, unde aceste expresii, această retorică stridentă, nu au făcut decât să ducă la scenarii fatidice”, a declarat Enrique Pena Nieto cotidianului Excelsior.

„Mussolini și Hitler au ajuns la putere într-un mod asemănător: profitând de un context, de o situație economică complicată pe care o cunoștea atunci umanitatea, în urma unei crize economice. Pentru a ajunge la ceea ce ne-a învățat istoria, la o confruntare mondială. Noi nu vrem ca aceasta să se întâmple în niciun loc al globului”, a adăugat el, comentând astfel declarațiile lui Donald Trump împotriva imigranților mexicani și musulmani.

Favoritul la învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale americane din noiembrie a acuzat Mexicul că trimite în SUA persoane „care ridică probleme”. Mexicanii „aduc cu ei droguri. Ei aduc criminalitate. Sunt violatori”, a spus el.

Miliardarul a promis de mai multe ori, de asemenea, că va dispune construirea unui zid uriaș între SUA și Mexic și că va face Mexicul să plătească pentru el, cu scopul de a pune capăt imigrației ilegale.

Magnatul american în domeniul imobiliar mai ceruse în decembrie să fie interzisă intrarea musulmanilor în SUA. Într-un alt interviu, acordat ziarului El Universal, președintele mexican și-a exprimat dezacordul și față de luările de poziție ale lui Donald Trump, subliniind riscul de a se ajunge la slăbirea relațiilor între cele două țări.”Eu le condamn, evident, și sunt împotriva acestui tip de luări de poziție. Mi se pare că ele deteriorează o relație pe care Mexicul a căutat-o cu SUA, făcută din punți, dialog, apropiere, căutare a soluțiilor pentru probleme comune”, a declarat el.

„Am impresia că astfel de declarații provin dintr-o necunoaștere a Mexicului și a importantei contribuții a milioane de mexicani care au decis să caute o oportunitate a vieții în altă țară, cum este cazul SUA”, a adăugat el.

Cu toate acestea, președintele mexican a dat asigurări că guvernul său caută să stabilească „un dialog constructiv” cu viitorul președinte al SUA, oricare ar fi acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.