Regulamentului Camerei Deputaților va fi modificat

0

Deputaţii vor să modifice propriul regulament de organizare şi funcţionare, ca urmare a solicitărilor făcute de Liviu Dragnea în urma respingerii iniţiale a legii defăimării, prin verificarea cvorumului înaintea fiecărui vot, prin introducerea unei noi taste – ”prezent”.

Anunţul a fost făcut de secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.

Hotărârea de modificare şi completare a Regulamentului prevede introducerea butonului ”prezent” care trebuie apăsat de deputaţi înaintea fiecărui vot, pentru verificarea cvorumului la fiecare proiect votat, nu numai la începutul şedinţei, aşa cum este prevăzut în prezent.

”Etapele votului prin mijloace electronice sunt următoarele: deputatul introduce cardul de vot în consolă, apasă tasta «prezent», după care îşi poate exprima poziţia în păroblema supusă aprobării, prin vot «pentru», «contra» sau «abţinere». Deputaţii care sunt în sală şi nu îşi exercită drepturile prin apăsarea tastei «prezent» nu sunt consideraţi prezenţi la şedinţa consacrată votului final”, se arată în propunerea de modificare a Regulamentului Camerei.

În varianta actuală, potrivit articolului 123, alin. (3) votul prin mijloace electronice, prin ridicarea mâinii sau prin apel nominal are următoarele semnificaţii: „pentru”, „contra” sau „abţinere”.

Potrivit articolului 144 din Regulament, Camera Deputaţilor adoptă legi, hotărâri şi moţiuni simple în prezenţa majorităţii deputaţilor. Verificarea întrunirii cvorumului se dispune numai la şedinţele de vot final de către preşedinte, imediat înaintea votării, din proprie iniţiativă ori la cererea liderului unui grup parlamentar.

Modificarea sistemului de vot a fost supusă dezbaterii după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că PSD va depune plângere penală pentru votul la Legea defăimării şi a susţinut că ar fi existat ”o mână criminală” care a manipulat sistemul informatic, în aşa fel încât să pice legea.

De asemenea, deputaţii vor să modifice Regulamentul în privinţa reexaminărilor cerute de preşedintele României. Astfel, raportul comisiei de fond va cuprinde una din cele trei variante: propunerea de adoptare a legii modificate şi completate în întregime sau parţial, în sensul cerut de preşedinte, propunerea de adoptare a legii în forma adoptată iniţial, dacă se resping solicitările şefului satului sau propunerea de respingere a legii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.