NATO vrea să destructureze traficul ilegal de migranți!

NATO a desfășurat cinci nave de luptă pentru misiunea de combatere a traficului ilegal de migranți în zona Mării Egee, aceste ambarcațiuni acționând deocamdată doar în apropierea insulei Lesbos, dar în zilele următoare ele ar putea avansa și înspre sud, a anunțat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Datorită apropierii de coastele Turciei, insula Lesbos este principalul punct unde migranții veniți mai ales din Orientul Mijlociu debarcă pentru a pleca mai departe cu feriboturile la Atena și de acolo către vestul Europei, traversând ruta balcanică. Anul trecut peste 850.000 de migranți au ajuns pe această rută în Europa, iar de la începutul acestui an numărul lor este de peste 130.000, relatează Romaniatv.net.

Dar închiderea rutei balcanice obligă acum autoritățile grecești să nu mai tolereze acest aflux, iar misiunea NATO — decisă înaintea închiderii rutei balcanice — vine în sprijinul acestei noi abordări.

Însă navele Alianței nu vor acționa direct împotriva traficanților, Stoltenberg reafirmând că ele doar vor culege informații și vor supraveghea spațiile maritime, iar mai departe misiunile vor fi executate de paza de coastă greacă sau turcă.

Începând din weekendul trecut, „ne-am extins zona de operațiuni, am intrat în apele teritoriale grecești și turce (…) și am decis să sporim numărul navelor”, cele mai multe urmând să fie dotate cu elicoptere și echipamente moderne de supraveghere, a mai afirmat joi Stoltenberg, după întrevederea cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Totuși, această misiune pare să se fi mișcat foarte încet până în prezent. În ziua anunțării ei, pe 11 februarie, s-a vorbit tot despre cinci nave care s-ar fi îndreptat chiar atunci dinspre Cipru către Marea Egee.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.