Peste 50% dintre șomerii români sunt trecuți de 40 de ani

0

Aceasta este povestea a mai mult de 28% dintre somerii romani. Trecuti de prima tinerete, multi se confrunta cu somajul intr-o perioada in care s-ar astepta ca valoarea, experienta si priceperea deprinsa de-a lungul anilor sa le fie rasplatite. Conform ANOFM, la finalul anului 2015, 56,56% dintre somerii Romaniei aveau peste 40 de ani. Dintre acestia,  mai bine de jumatate au peste 50 de ani.

Cum se explica aceste cifre? Societatea functioneaza pe bază de stereotipuri si prejudecati. Ar fi mult prea simplu, insa, sa fie doar atat. Societatea discrimineaza, nedreptateste, pune la zid fara drept de apel. Pe de o parte se considera ca o persoana este apta de munca pana la 65 de ani, varsta de pensionare pentru barbati in Romania si in majoritatea statelor europene, iar pe de alta parte, atunci cand se fac angajari, companiile resping candidatii peste 40-50 de ani fara a le mai testa calitatile. Ascunzandu-se in spatele unor cuvinte precum lipsa de entuziasm, dexteritate sau rapiditate, angajatorul da voit cu piciorul unei persoane experimentate, loiale si chibzuite.

In conditiile in care gasirea unui loc de munca nou este un demers laborios pentru oricine, acesta devine cu atat mai dificil pentru cei ai caror competitori sunt cu 15-20 de ani mai tineri, multi angajatori privind varsta mai inaintata ca pe un punct slab. Prin urmare, cei aflati la varsta a doua se confrunta cu situatii discriminatorii reale legate de serviciu – sunt fortati sa se pensioneze mai devreme, le este refuzata formarea profesionala pe motiv ca nu reprezinta o investitie pe termen lung sau nu mai sunt reangajati daca raman fara locul de munca.

Statisticile Natiunilor Unite estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la 49 de ani in anul 2050, de la 40 de ani in anul 2015. In mai putin de 10 decenii, mai mult de o treime din populatia Europei va avea peste 60 de ani si un sfert va depasi varsta de 65 de ani.

Principalele probleme cu care se confrunta persoanele varstnice in Romania sunt legate de reticenta societatii de a le percepe drept resursa culturala si profesionala reala. Faptul ca Romania nu acorda importanta cuvenita imbatranirii active reduce dramatic sansele persoanelor varstnice la un tratament corect. In plus, personele de peste 50 de ani sunt cele mai afectate de somaj si se confrunta cel mai adesea cu accesul redus pe piata muncii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.