România, a doua inflație negativă din UE

Share:

România a consemnat, în luna februarie, a doua inflație negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 2,1%, față de cea de minus 1,5% înregistrată în prima lună, arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit sursei citate, atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro rata anuală a inflației a revenit în teritoriul negativ (minus 0,2%) de la o rată de 0,3% în luna ianuarie. Un număr de 15 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind Cipru (minus 2,2%) și România (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia (1,1%), Austria și Malta ambele cu o creștere a prețurilor de 1%, informează Agerpres.

Comparativ cu luna ianuarie 2016, rata anuală a inflației a scăzut în 20 state membre, printre care se numără și România, a rămas stabilă într-un singur stat și a crescut în șase țări.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,13 puncte procentuale), urmate de chirii (0,08 puncte procentuale) și fructe (cu o creștere de 0,06 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,49 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,24 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,10 puncte procentuale).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.