Expoziție de port românească, în Serbia

0

O expoziție cu piese vechi de port popular s-a deschis, vineri, la Muzeul memoriei românilor din Uzdin, Serbia.

Amfitrionul manifestării, Vasile Barbu, a declarat pentru Agerprescă respectivele componente ale costumului popular femeiesc au fost donate de bătrânii localității, ele fiind executate manual în urmă cu 100 și 200 de ani.

Putem spune că am salvat de la distrugere peste cincizeci de astfel de podoabe din lăzile cu zestre ale bunicilor noștri. Dacă nimeni nu mai poartă costume populare, ele sunt pur și simplu aruncate’, a afirmat Barbu.

Potrivit acestuia, costumul popular românesc din Uzdin a fost confecționat în două variante, una fiind purtată la evenimentele care se organizau iarna, cealaltă în perioada verii.

Aceste piese valoroase cuprinse în expoziție exprimă propria noastră identitate românească. Spre deosebire de alte zone, în această enclavă etnografică ele au fost confecționate într-un stil arhaic, specific”, a precizat Barbu.

În context, el a arătat că străvechea vestimentație a femeilor din Uzdin este compusă din opreg îngust și fâstâc, cu ornamentație linear, vărgi orizontale la opregul de la spate și vărgi vertical la fâstâcul din față, fondul roșu fiind o notă caracteristică a acestora.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.