Gorghiu îi avertizează pe liberali

PNL face presiuni asupra propriilor deputaţi să meargă la vot în cazul lui Sebastian Ghiţă. Cei care nu se prezintă la vot nuu se vor regăsi pe liste pentru alegerile parlamentare de la toamnă, a anunţat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu, copreședintele PNL, a anunțat marți că liberalii care vor absenta nemotivat la voturile privind alegerea președintelui-director general al TVR și solicitarea DNA în cazul deputatului Sebastian Ghiță nu se vor regăsi pe liste la alegerile parlamentare.

 Biroul Politic Național al PNL a adoptat, marți, o rezoluție cu privire la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care candidează la alegerile parlamentare.

„Activitatea parlamentară este descrisă în această rezoluție ca un criteriu esențial în evaluarea unui candidat pentru alegerile parlamentare, adică componenta de comunicare, de proiecte legislative, de prezență la voturi importante ale PNL. (…) Dacă noi am fost cu toții de acord cu această rezoluție înseamnă că o aplicăm, votată fiind în unanimitate, încă de astăzi. Parlamentarii noștri vor fi prezenți la toate voturile importante, în mod obligatoriu. Astăzi la votul pe TVR, mâine la votul pentru ridicarea imunității. Sunt două voturi fundamentale pentru activitatea Parlamentului și, da, le-am spus foarte clar și eu și domnul Blaga și am și votat de altfel: cine lipsește nemotivat nu se va mai regăsi pe listele PNL în alegerile parlamentare. Nu este nicio amenințare, este doar o rigoare și o notă de seriozitate pe care o solicităm tuturor celor care sunt parlamentari în grupul PNL”, a spus Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Ea a precizat că PNL va susține marți în plenul Parlamentului propunerea venită din partea Guvernului pentru șefia SRTv.

„Sunt curioasă, și eu și colegii mei, să vedem în ce măsură PSD va practica aceleași tertipuri de săptămâna trecută pentru a nu fi cvorum de ședință. Preferința lor pentru un TVR falimentar este absolut cunoscută, numai că noi refuzăm să girăm un asemenea proiect și ne dorim astăzi să vedem o conducere legitimă a televiziunii publice”, a adăugat Gorghiu.

Hotărârea adoptată de BPN stabilește că PNL va propune pe listele sale parlamentare numai persoane cu competență profesională.

„Parlamentarii PNL vor participa la alegerile parlamentare din anul 2016 în calitate de candidați doar dacă îndeplinesc toate criteriile și normele de natură profesională, politică și de integritate stabilite de PNL”, prevede documentul.

Rezoluția stabilește totodată că parlamentarii PNL se vor implica în alegerile locale.

„Înscrierea pe listele parlamentare se va realiza ținând cont de evaluarea întregii activități parlamentare desfășurate în actuala legislatură, de respectarea tuturor cerințelor referitoare la profesionalism, integritate, experiență, competență și performanță politică, dezvoltarea și susținerea dialogului cu cetățenii și societatea civilă, implicarea în cadrul alegerilor locale din 2016”, stipulează rezoluția.

Parlamentarii PNL aflați în exercitarea mandatului vor primi sprijinul politic pentru obținerea unui nou mandat dacă respectă condițiile menționate.

În documentul adoptat sunt detaliate criteriile minimale pentru evaluarea activității parlamentare care vizează: îndeplinirea criteriilor de integritate, competență profesională pe un domeniu de activitate, calități de comunicator al politicilor PNL, sprijinirea campaniei pentru alegerile locale, participarea la dezbateri publice, atașament față de politica și doctrina liberală. În plus, la aceste criterii este adăugată evaluarea activității de parlamentar efectuată de copreședinții PNL împreună cu liderii grupurilor parlamentare.

Conducerea PNL a transmis marți un avertisment deputaților liberali în care se arată că cei care nu se vor prezenta la votul în cazul lui Sebastian Ghiță nu se vor mai afla pe listele la parlamentare, potrivit unor surse politice citate de Agerpres.

Biroul Politic Național al PNL se va reuni marți la Parlament. În această ședință va fi adoptată o hotărâre cu privire la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care candidează la parlamentare.

Comisia juridică a Camerei discută marți cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiță. Votul final asupra acestei solicitări ar putea fi dat miercuri în plenul Camerei Deputaților.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.