Experții FMI se opun introducerii măsurilor de relaxare fiscală!

Share:

Decizia autorităților de a ține cont sau nu de recomandarea experților Fondului Monetar Internațional privind amânarea introducerii de la 1 ianuarie 2017 a noilor măsuri de relaxare fiscală prevăzute în Codul Fiscal, printre care se află și reducerea ”taxei pe stâlp”, depinde de modul în care va arăta anul 2016 din punct de vedere al execuției bugetare și al încasărilor, a declarat, vineri seară, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Întrebată ce se va întâmpla cu taxa pe construcții speciale, Anca Dragu a spus că reducerea acesteia este prevăzută în Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2017, însă a admis că există o recomandare a experților FMI de a amâna noi măsuri de relaxare fiscală pentru ca România să revină la procesul de consolidare fiscală, potrivit Agerpres.

„În Codul Fiscal este prevăzută reducerea acestei taxe (pe stâlp — n. r.) începând cu 1 ianuarie 2017. Există recomandarea experților FMI de a amâna introducerea unor noi măsuri de relaxare fiscală tocmai pentru a putea face față altor cheltuieli și pentru a continua, de fapt de a reveni, la procesul de consolidare fiscală. Trebuie să vedem cum arată 2016 din punct de vedere al execuției bugetare și, de asemenea, al încasărilor”, a spus ministrul.

Anca Dragu a precizat că, în baza faptului că România este stat membru al FMI, are consultări anuale cu experții acestei instituții cu privire la situația economică proprie.

„România este țară membră a FMI și, în baza acestui fapt, avem consultări anuale în baza art. 4 din statutul instituției, deci avem consultări anuale cu privire la situația economică a țării. În februarie s-a aflat la București o misiune a FMI care exact acest scop a avut, de a conduce consultări în cadrul articolului IV”, a subliniat Dragu.

Potrivit sursei citate, încasările bugetare în primul trimestru al anului în curs sunt cu 6% mai mari decât programul aferent acestei perioade, iar încasările din TVA au crescut cu aproape 10%, potrivit datelor preliminare.

„Astăzi avem datele preliminare pentru primele trei luni ale anului. Avem încasări cu 6% mai mult decât programul pentru trimestrul I. Deci, la acest moment, încasările arată destul de bine”, a spus Anca Dragu.

În ceea ce privește încasările din TVA, șeful de la Finanțe a afirmat că acestea sunt mai mari în primul trimestru din 2016 cu aproape 10% comparativ cu programarea, însă, raportat la perioada similară din 2015, se înregistrează o reducere în termeni nominali de 10-15%, pe fondul scăderii cotei de TVA.

„La zi, față de cifrele programate pentru primul trimestru din 2016, avem o creștere de aproape 10%. Deci, față de program. Față de trimestrul I 2015, avem într-adevăr o reducere în termeni nominali de 10-15%, dar aceasta este urmarea firească a reducerii cotei de TVA”, a precizat Anca Dragu.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor a spus că în viitor se așteaptă la efecte pozitive ale reducerii cotei de TVA, subliniind că la întocmirea bugetului pe 2016 s-a avut în vedere o „abordare prudentă”.

„Ne așteptăm la efecte pozitive a reducerii TVA, efecte pozitive din reforma ANAF. De asemenea, avem această colectare mai bună chiar în condițiile unei inflații negative — asta nu ajută procesul de colectare — și în condițiile unor creșteri a sumelor rambursate din TVA. Atunci când am întocmit bugetul pe 2016 nu am luat în calcul efecte extraordinare tocmai pentru… E normal să ai o abordare prudentă și, practic, să nu vinzi pielea ursului din pădure atunci când întocmești bugetul și angajezi cheltuieli pentru un an întreg”, a menționat ea.

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României reducerea deficitului bugetar, pe cash, la 2,5% din PIB în acest an, la 2% în 2017 și la 1,5% în 2018 și atrage atenția că, pentru atingerea acestor obiective, în special pentru anul viitor, ar trebui amânate măsurile de relaxare fiscală ce ar urma să intre în vigoare în 2017.

„Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA și a celorlalte facilități prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB”, a declarat, luni, șeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, în conferința de prezentare a concluziilor misiunii FMI la București, desfășurată în perioada 2 — 14 martie.

Pentru anul acesta, recomandarea FMI de deficit bugetar, pe cash, este de 2,5% din PIB, iar pentru 2018 de 1,5% din PIB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.