Hidroelectrica vrea să vândă o participație minoritară până în noiembrie

0

Hidroelectrica se așteaptă să iasă din insolvență până luna viitoare și intenționează să vândă o participație minoritară până în noiembrie, printr-o ofertă publică inițială (IPO), a afirmat, duminică, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-un interviu acordat Reuters.

Cel mai mare producător român de energie a fost condus de către un administrator judiciar, după ce a intrat în insolvență, pentru a doua oară, la începutul anului 2014.

Hidroelectrica a intrat, pentru prima dată în insolvență, în anul 2012, după ce a pierdut 1,4 miliarde de dolari în șase ani, din cauza contractelor prin care a vândut mare parte din producție sub prețul pieței. Compania a trecut printr-un proces de restructurare, a anulat acele contracte și a înregistrat profituri ridicate.

Cei care încheiaseră contractele au contestat anularea lor, iar instanța a decis reintrarea Hidroelectrica în insolvență, unde a rămas un an mai mult decât se estima, din cauza procedurilor judiciare interminabile.

„Au rămas patru contestații din 75, iar data fixată de către instanță pentru acestea este 6 aprilie. Hidroelectrica va ieși din insolvență în 6 aprilie, cel mai devreme, și în mai cel mai târziu. După aceea, suntem în linie dreaptă spre o ofertă publică inițială și rămânem la termenul limită din noiembrie”, a afirmat Remus Borza.

Ar fi prima IPO a unei companii de stat din România de la vânzarea Electrica, în 2014. Borza a explicat că Hidroelectrica a numit, deja, consilieri pentru listare și asistență legală. El a reafirmat că ar putea fi listată o participație de 15% la Bursele din București și Londra.

Fondul Proprietatea, care este singurul acționar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participația sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie

Borza a precizat că Hidroelectrica se așteaptă la un profit brut record de 1,3 miliarde de lei (331,52 milioane de dolari), la sfârșitul acestui an, față de 1,1 miliarde de lei lei, anul trecut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.