Proiectul legii vaccinării, în dezbatere publică

Proiectul legii vaccinarii va fi supus dezbaterii publice, probabil, in a doua jumatate a lunii aprilie, a anuntat sambata secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu, potrivit Agerpres.

„Ministerul Sanatatii a fost promotorul acestei legi. Actiunea a inceput in 2015, iar Ministerul Sanatatii este determinat in a duce la bun sfarsit aceasta initiativa legislativa, cu ajutorul Parlamentului Romaniei. Probabil ca dupa jumatatea acestei luni va aparea si in transparenta decizionala, dupa care isi va urma cursul legislativ”, a spus Strambu, intr-o declaratie de presa sustinuta cu ocazia celei de-a patra editii a Conferintei Nationale Actualitati in Vaccinologie – RoVaccin 2016.

Presedintele comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, Florin Corneliu Buicu, a adaugat ca isi doreste ca in cadrul dezbaterilor care vor avea loc in Parlament sa fie expuse toate argumentele pro si contra vaccinarii, dar sa primeze interesul superior al copilului si datele medicale.

„Astept din partea MS varianta finala, prin asumarea acestui proiect si inaintarea de catre Guvern ca si initiativa legislativa catre Parlament. Daca termenul pe care Victor Strambu l-a enuntat aici va fi depasit foarte mult timp, pot sa va spun ca parlamentarii, care au drept de initiativa legislativa, ar putea prelua acest proiect, pentru a-l depune”, a completat Buicu.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat ca in proiectul de lege sunt mentionate opt antigene: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, hepatita B, rubeola, rujeola si oreion.

El a mai precizat ca informarea si consilierea parintilor vor fi asigurate la nivel central de catre Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica si grupul tehnic de coordonare a activitatii de vaccinare. De asemenea, vor fi implicate Directia de Sanatate Publica si Comisia judeteana de vaccinare, precum si medicii de familie si cadrele didactice.

Rafila a subliniat ca scopul proiectului de lege este legat de asigurarea tuturor resurselor si parghiilor pentru ca acoperirea vaccinala in Romania sa nu mai urmeze un trend descendent.

Prof. univ. dr. David Greenberg, de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, a comparat vaccinurile cu un „scut de fier” care protejeaza nu doar copiii, ci si comunitatea. El a adaugat ca in tara sa exista mecanisme de monitorizare a vaccinarii, dar si pentru asigurarea unor stocuri suficiente.

„In Romania, una dintre marile probleme este si acoperirea vaccinarii. Acest lucru trebuie monitorizat si rezolvat prin noua lege, dar si prin comisii care trebuie sa monitorizeze cum sunt furnizate vaccinurile in comunitate”, a spus David Greenberg.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.