Ministrul Culturii continuă seria gafelor

Share:

Partidul Naţional Liberal îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, pe motiv că acesta a propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia. Cererea de demitere a fost făcută de Radu F. Alexandru, vicepreşedintele PNL.

‘În faţa actelor grave de lipsă elementară de profesionalism şi de responsabilitate îndreptate împotriva interesului naţional şi ale drepturilor legitime ale statului român, Partidul Naţional Liberal îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea imediată a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu’, a spus Radu F. Alexandru. Potrivit acestuia, cu ocazia unei vizite făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu s-a întâlnit cu Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la discuţii fiind prezent şi ambasadorul României de pe lângă Sfântul Scaun. ‘ Propunerea ministrului Culturii este o iniţiativă strict personală. Nu a fost discutată înainte de plecarea lui de nimeni şi cu nimeni la Bucureşti. Nicio autoritate a statului, Ministerul de Externe, premier, preşedinte, nimeni nu l-a mandatat pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să înainteze o asemenea propunere’, a mai spus Radu F. Alexandrescu.

Potrivit acestuia, Biblioteca Batthyaneum şi fondul de carte pe care îl deţinea au intrat în proprietatea statului român după Marea Unire de la Alba-Iulia, în virtutea Tratatului de la Trianon. Radu F. Alexandrescu a precizat că biblioteca deţine 64.000 de unităţi bibliografice, scrise în 30 de limbi şi dialecte, 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea, 609 – circa 70% din incunabulele existente în România. „Codex Aureus’, cu siguranţă cel mai celebru exponat, este alături de ‘Tezaurul Pietroasele’ unul dintre cele mai scumpe valori pe care le deţine România’, a arătat Radu F. Alexandrescu. Acesta a precizat că toate bunurile şi colecţiile pe care le deţine Biblioteca Batthyaneum sunt proprietate publică a statului şi intră sub incidenţa Legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

Radu F. Alexandru a explicat că statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia, care revendică biblioteca şi patrimoniul acesteia.

Potrivit lui, în informarea comisiei speciale de retrocedare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor privind şedinţa din 16 septembrie 2015, în care s-a analizat din nou cererea Arhiepiscopiei, s-a consemnat că decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat. ‘Dincolo de modul incalificabil şi inadmisibil în care ministrul Culturii ignoră Constituţia şi legile ţării, oferta făcută de Vlad Alexandrescu la Vatican (…) poate să aducă grave prejudicii României şi în relaţiile internaţionale’, a susţinut Radu F. Alexandru. Acesta a mai spus că Vlad Alexandrescu a lansat şi oferta organizării a două expoziţii la Vatican, prima urmând să cuprindă piese din tezaurul Batthyaneum. ‘Niciun bun cultural public care se află într-un litigiu juridic nu poate fi scos din ţară nici măcar temporar. E de luat în calcul varianta ca, o dată închisă expoziţia, Vaticanul să nu restituie României partea din tezaurul Bibliotecii Batthyaneum care a ajuns la Vatican şi să spună ‘Ne oferim bunele servicii să le păstrăm noi până când există o hotărâre definitivă a justiţiei.Acest pericol există şi nu poate fi ignorat”, a mai susţinut Radu F. Alexandru.

Șeful de la cultură nu este la prima gafă diplomatică. Acesta a declarat după o vizită la Vatican că motivul pentru care Sanctitatea Sa Papa Francisc nu vine în România este clădirea ”Cathedral Plaza”, al cărui investitor este în proces cu Biserica Catolică și Ministerul Culturii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.