Pateul vegetal, nociv pentru sănătate

Share:

In perioada 17 – 24 Martie 2016, InfoCons – Asociatie Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania a realizat un studiu pe baza informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor tip pate / pasta / crema vegetala existente pe piata romaneasca, scrie observatorulph.ro.

In cadrul studiului a fost analizata informatia de pe etichetele a 20 de produse provenind de la 10 producatori / furnizori / distribuitori: Caroli Foods Group S.R.L., Angst RO S.R.L., S.C. Auchan Romania S.A., Cristim 2 Prodcon S.R.L., Glina S.A, Hame Romania S.R.L., Orkla Foods Romania S.A., S.A Carrefour Romania S.A, S.C. Scandia Food S.R.L., S.C. Vascar S.A.

Produsele care fac obiectul prezentului studiu se gasesc ca forma de prezentare in conserva sau membrana artificiala, iar gramajul acestora variaza intre 30 și 200 de grame.

Informatiile nutritionale sunt inscriptionate pe etichetele a 90% din produsele studiate, acestea prezentand o variatie a valoarii energetice cuprinsa intre 167.3 kcal/100 grame de produs pana la 286kcal/100 grame si un continut de grasimi cuprins intre 13.8 g/100 grame de produs si 28.1 g/100 grame de produs.

Pe etichetele a 75% dintre produse este mentionat continutul de zaharuri, iar acesta variaza intre 0.1 g/100 grame de produs pana la 1.98 g/100 grame de produs.

Contintul de sare este mentionat pe etichetele a 80% din produsele care fac prezentul studiu, iar aceasta variaza intre 0.51 g /100 grame de produs pana la 1.89 g /100 grame de produs.

Numarul de E-uri (Aditivi alimentari) continute in produsele ce au facut obiectul studiului variaza intre 4 si 15 E-uri, dupa cum urmeaza:

-5% din produsele analizate au in continut 4 E-ur

-10% din produsele analizate au in continut 6 E-uri;
-15% din produsele analizate au in continut 7 E-uri;
-5% din produsele analizate au in continut 8 E-uri;
-10% din produsele analizate au in continut 9 E-uri;
-10% din produsele analizate au in continut 11 E-uri;
-5% din produsele analizate au in continut 12 E-uri;
-5% din produsele analizate au in continut 13 E-uri;
-30% din produsele analizate au in continut 14 E-uri;
-5% din produsele analizate au in continut 15 E-uri.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesati tabelul aici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.