Expoziție 3D, deschisă la MNIT

O expoziție unică în România de prezentare 3D a sitului arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost deschisă joi de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca.

Vizitatorii pot face în această expoziție o plimbare virtuală printre vestigiile vechii capitale a provinciei romane, aflate în situl arheologic de la Ulpia Traiana, dar și prin templele de aici, ‘reconstruite’, tot virtual, de o echipă de specialiști de la Roma.

Directorul MNIT, Carmen Ciongradi, a explicat joi, la evenimentul de inaugurare a expoziției ‘3D Roma — Sarmizegetusa — Turn On the history’, că acest tur virtual are scopul de a îi ajuta pe vizitatori să înțeleagă mai bine cum arăta vechiul oraș și astfel să cunoască mai multe despre viața locuitorilor provinciei romane Dacia. Ciongradi speră că expoziția îi va ajuta pe vizitatori ca, odată familiarizați cu o serie de cunoștințe, să vadă cu alți ochi situl la care arheologii sapă de zeci de ani.

‘Expoziția s-a născut în urma unui proiect de cercetare, în colaborare cu Institutul pentru Tehnologie Aplicată Patrimoniului Cultural din Roma, care a lucrat în parteneriat cu noi pentru reconstruirea virtuală a întregului sit Colonia Dacica Sarmizegetusa, capitala Daciei romane. Este pentru prima data la noi în țară când o asemenea expoziție poate fi văzută și de publicul din România. Ei au adus mai multe scenarii pe care le puteți alege pentru a putea vizita monumente, cum ar fi sediul guvernatorului financiar al Daciei romane, un fel de ministru de finanțe pe vremea aceea, la acre noi cercetăm arheologic de doi ani deja și așa-numitul Templu Mare din Sarmizegetusa, a cărui cercetare am încheiat-o’, a declarat Carmen Ciongradi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.