Chimcomplex Borzești vrea să cumpere Oltchim

0

Societatea Chimcomplex Borzești informează că a luat la cunoștință de investigația declanșată de Comisia Europeană asupra datoriilor combinatului Oltchim către statul roman, prin AAAS, dar cu toate acestea se angajează ferm să depună în perioada următoare o oferta de achiziționare a activelor viabile aparținând combinatului din Râmnicu Vâlcea grupate în societatea Oltchim SPV, se arată într-un comunicat de presă.

Chimcomplex precizează că investigația Comisiei Europene vizează doar Oltchim SA, nu și Oltchim SPV, societate în cadrul căreia nu sunt transferate datoriile combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Cu toate acestea, conducerea Chimcomplex subliniază că dacă prin investigația Comisiei Europene, ce va dura aproximativ un an, se constată că într-adevăr statul român nu a respectat, în cazul Oltchim SA, normele UE privind ajutoarele de stat, AAAS va trebui sa recupereze acest ajutoare, iar aceasta se va putea realiza inclusiv prin declanșarea falimentului. Prin urmare, „în cazul în care în acest timp de un an, administratorii judiciari nu vor valorifica patrimoniul Oltchim către un investitor, combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă să ajungă într-o situație ce va afecta atât activitatea și salariații acestuia, cât și creditorii, care se vor afla în imposibilitatea de a-și mai recupera vreodată creanțele deținute”, se precizează în comunicatul Chimcomplex.

Luna trecută, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Chimcomplex Borzești a aprobat participarea la procesul de achiziționare a activelor SC Oltchim SA și / sau a părților sociale ale SC Oltchim SPV SRL. Totodată, acționarii Chimcomplex au aprobat și atragerea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 milioane de euro în vederea completării fondurilor necesare achiziției.

Conform Planului de Reorganizare propus de Consorțiul Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL și aprobat de Tribunalul Vâlcea, valorificarea  patrimoniului Oltchim către un investitor interesat de continuarea activității acestui combinat se va face prin intermediul persoanei juridice Oltchim SPV SRL, aceasta având o personalitate juridică distinctă de Oltchim S.A.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă și singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producția sa.

Oltchim a trecut printr-o perioadă îndelungată de dificultăți economice și ajutoare de stat. România nu a recuperat sumele datorate autorităților publice timp de mai mulți ani, ci a încercat să convertească creanțele în acțiuni și să vândă întreprinderea unui investitor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.