MS lansează planul național de control al cancerului

0

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a anunțat, sâmbătă, la Cluj, că va lansa, săptămâna viitoare, planul integrat național comprehensiv de control al cancerului. La acest eveniment va participa și prim-ministrul Dacian Cioloș și reprezentanți ai Direcției de Sănătate a Comisiei Europene.

Patriciu Achimaș Cadariu, care a participat sâmbătă seară la conferința ‘Medici pentru tine’, inițiată de Organizația Studenților Mediciniști (OSM) de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), a mai declarat că, în trei mari centre oncologice din țară, respectiv București, Iași și Cluj, va fi lansat un program pilot, dedicat femeilor care au cancer de sân, și care este finanțat din fonduri europene, informează Agerpres.

‘Miercurea viitoare, în prezența premierului și a reprezentanților Direcției de Sănătate a Comisiei Europene vom lansa planul integrat național comprehensiv de control al cancerului. În privința screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iași, București și Cluj, finanțat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în țară neexistând screening pentru cancer colorectal
în acest moment’, a spus ministrul.

Acesta s-a referit, în discursul ținut în fața studenților, și la un proiect transfrontalier pe care îl consideră ‘remarcabil’, dezvoltat de Universitatea din Arad cu parteneri din Ungaria, prin care s-au înființat unități de screening de-o parte și de alta a graniței.

Ministrul s-a referit în discursul său și la importanța profilaxiei, care este benefică atât în tratarea bolnavilor, cât și pentru menținerea unor standarde de eficiență financiară în acest domeniu al sănătății.

‘Profilaxia va scuti multă suferință și va putea economisi bani. Până atunci avem de tratat foarte multe cazuri și trebuie să rămânem într-o realitate financiară’, a subliniat ministrul Sănătății.

Acesta a explicat că ar dori ca în sistem să aibă loc o schimbare în ceea ce privește depistarea bolilor în stadiu avansat, deoarece în aceste cazuri tratamentul este greu de suportat de către pacient.

‘Să aducem lucrurile într-o zonă a bolii incipiente și, dacă putem, să o și tratăm. Ne dorim să modificăm mortalitatea, fiindcă asta este măsura lucrurilor. Tratamentele în oncologie afectează calitatea vieții și gândul este de a salva cât mulți pacienți, afectându-le cât mai puțin calitatea vieții’, a afirmat Patriciu Achimaș Cadariu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.