Tensiunile dintre Seul și Phenian se exacerbează

0

Coreea de Nord bruiază din 31 martie semnale GPS în Coreea de Sud, punând în pericol siguranța avioanelor civile și a navelor și încălcând acordurile internaționale, a afirmat Seulul într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, relatează luni Reuters.

Ambasadorul sud-coreean la ONU, Oh Joon, a afirmat că semnalele de bruiaj provin din cinci regiuni din Coreea de Nord — Haeju, Yonan, Phenian, Kumgang și Kaesong — și afectează în mod periculos ‘Global Positioning System’.

‘Bruierea sistemelor GPS de către RPDC este un act de provocare care reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Coreea și subminează siguranța transportului public, inclusiv a aeronavelor și a navelor’, se arată în scrisoarea datată 5 aprilie.

Pe data de 1 aprilie, Coreea de Sud a avertizat Coreea de Nord să oprească astfel de acțiuni și a promis să ia măsuri în cazul în care Phenianul va continua, pe fondul tensiunilor sporite privind testele nucleare nord-coreene.

Coreea de Nord și Coreea de Sud se află tehnic încă în război în condițiile în care conflictul din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace. Ambasadorul Oh Joon a afirmat că bruierea sistemelor GPS încalcă acest armistițiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.