Domnule premier Cioloș, cât timp veți mai tolera abuzurile ministrului Mediului la adresa Romsilva?

0

Încă de la numirea sa în funcție (17 noiembrie), ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a declanșat un război necruțător la adresa conducerii RNP-Romsilva. Adam Crăciunescu, cel mai profesionist și respectat director general din perioada postdecembristă a RNP-Romsilva, a fost revocat abuziv din Consiliul de Administrație al RNP-Romsilva la începutul acestui an, ca o tentativă disperată a ministrului Mediului de a forța demisia acestuia din funcția de director general al Regiei.

Imediat, Crăciunescu a realizat că noul ministru al Mediului a ales calea abuzurilor în detrimentului celei a dialogului și respectării legilor, și a făcut pasul înapoi, depunându-și mandatul din funcția de director general al Romsilva. A preferat să nu atragă Romsilva într-o confruntare care ar fi adus prejudicii uriașe acestei Regii Naționale. Deși avea un mandat ferm primit din partea CA, iar indicatorii de performanță fuseseră depășiți, Crăciunescu a arătat că este un profesionist și că pune interesele și stabilitatea Romsilva mai presus de minciunile, jignirile și abuzurile care l-au avut drept țintă.

S-a înșelat, însă, crezând inițial că miza, obsesia, noului ministru este doar debarcarea sa din funcție. Doamna ministru vroia, însă, mult mai mult și anume să numească „un om de încredere” în fruntea Romsilva, un om care să apere interesele unor asociații patronale din domeniu, vezi cazul ASFOR.

Tot valul de abuzuri ulterioare ale ministrului Pașca Palmer merg în această direcție.

Emiterea ordinului de revocare a Consiliului de Administrație, selectat și numit conform procedurii prevăzute de lege, a creat haos și confuzie. Mai mult, ministrul Mediului și-a permis să dezinformeze opinia publică susținând că membrii revocați din CA se află în conflict de interese și că nu pot deține simultan și funcțiile de șefi de Direcții Silvice Județene și pe cea de membri în CA. Bineînțeles că doamna ministru știa foarte bine că predecesoarea sa, Grațiela Gavrilescu, a primit, după o solicitare în acest sens (din 29.12.2014! ) adresată ministrului Justiției, un răspuns clar care preciza că șefii de Direcții Silvice Județene pot face parte și din CA al Romsilva. Ce jocuri faceți doamnă ministru?

Un alt abuz flagrant l-a constituit emiterea ordinului de numire a unui Consiliu de Administrație provizoriu, care a fost făcută prin încălcarea flagrantă a prevederilor O.U.G. nr. 109/2011, concretizată în eludarea procedurii de selecție, fără să mai vorbim de faptul că, majoritatea acestora se află în evident conflict de interese cu Romsilva. De altfel, doi dintre membrii noului CA provizoriu și anume Viorel Gheorghe Marinescu și Bogdan Popa (ambii aflați în conflict de interese!), au demisionat rapid, înțelegând că numirile lor încalcă legea.

În tot acest timp, doamna ministru a denigrat în mod repetat conducerea RNP-Romsilva  susținând că aceasta poartă întreaga vină, pentru neinițierea modificării HG nr 924/2015 privind Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, în condițiile în care ar fi trebuit, ca ministru, să știe că procedurile de inițiere a proiectelor de acte normative îi reveneau integral.

Un alt semn uriaș de întrebare l-a constituit „relația specială” pe care ministrul Pașca Palmer avut-o și continuă să o aibă cu unele asociații patronale din domeniu (precum ASFOR! ) sau ONG-uri care, datorită intereselor diametral opuse regiei, din varii motive, de mai multă vreme, au speculat în folosul propriu, atitudinea, deciziile și declarațiile ministrului Mediului.

Bineînțeles că doamna ministru nu a putut să nu continue seria abuzurilor permițînd, mulți spun chiar susținând, ca președintele noului Consiliu de Administrație provizoriu al RNP-Romsilva, Adrian Băban, să fie ales în ședința din 22 februarie în această funcție în contextul în care se știe foarte bine că acesta este în conflict de interese flagrant, deținând în același timp și funcția de administrator al Bussines Forest SRL din Timiș, firmă care are un obiect de activitate similar cu al Romsilva. Mai mult, ministrul a închis ochii și la numirea unora dintre noii membri provizorii ai CA , precum Daniel Nicolăescu, care se află, de asemenea, în condiții flagrante de incompatibilitate și conflict de interese, în contextul în care deține și funcția de șef de ocol privat (?!), dar și pe cea de vicepreședinte al Asociației Proprietarilor de Păduri.

În replică, Adam Crăciunescu a contestat în Justiție, după respectarea tuturor procedurilor legale inclusiv depunerea unei plângeri prealabile la cabinetul ministrului, decizia de revocare abuzivă din funcția de membru al CA.

Și, totuși, o întrebare devine de neevitat: Cum vă veți asuma responsabilitatea doamnă ministru, în cazul în care instanțele de judecată vor decide că revocarea lui  Adam Crăciunescu din funcția de membru al CA al RNP-ROMSILVA, nu a respectat procedurile legale iar Romsilva va fi obligată nu numai să-l repună în funcție, dar și să plătescă daune-interese majore? Credeți că dacă, la finele mandatului, care se anunță extrem de scurt, veți fugi înapoi la Bruxelles, veți scăpa și de răspundere?

Adam Crăciunescu a demisionat din funcția de director general al RNP-Romsilva. Are un proces pe care trebuie să și-l asume până la capăt. De la plecarea acestuia din funcție (marea dvs. obsesie! ) până la a face atâtea abuzuri la adresa regiei pe care a condus-o timp de patru ani cu rezultate excelente, este o cale, însă, lungă care ridică numeroase semne de întrebare și pe care dumneavoastră ați ales să o parcurgeți mult prea rapid!

Și ca tacâmul abuzurilor să fie complet ministrul Mediului continuă să calce în picioare, după bunul plac, inclusiv normele legale de organizare și funcționare a Comisiei de selecție și a comisiei de soluționare a contestațiilor, constituite în vederea desemnării membrilor Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

În pofida tuturor atenționărilor și criticilor adresate doamnei Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, legate de abuzurile în serviciu săvârșite în cascadă, prin încălcarea gravă a legislației române în vigoare, în mod concret, a O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, asistăm iată, la o ultimă dovadă de incompetență managerială și de abuz în serviciu, a doamnei sus menționate (sperăm să fie și ultima, în calitate de ministru).

Este vorba despre un alt faimos ordin de ministru (O.M. nr. 610/2016) prin care aprobă ,,Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei de selecție și a comisiei de soluționare a contestațiilor, constituite în vederea desemnării membrilor Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva”.

Concret, în condițiile în care, o susțin chiar membrii Consiliul Științific Consultativ din Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, doamna ministru a luat act de un document oficial al Ministerului Justiției (adresa nr. 92091/22.12.2014), înregistrat la Ministerul Mediului sub nr. 67459/29.12.2014, în care se precizează, negru pe alb: ,,Textul Ordonanței (O.U.G. nr. 109/2011, n.n.) nu conține însă, o limitare în ceea ce privește selecția din rândul angajaților regiei autonome”, în acest ordin nr. 610, în Regulament, la art. 3, lit. h), care se referă la situația de incompatibilitate, se precizează că: ,,se află în situație de incompatibilitate, (….), candidatul care are calitatea de angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva…”!!!

Mai este oare loc de dubii, în ceea ce privește mentalitatea actualei conduceri a ministerului față de specialiștii silvici din structura Romsilva?

Iată de ce, în contextul celor de mai sus, profesioniștii din Romsilva solicită Primului Ministru al Guvernului, demiterea de îndată a doamnei Cristiana Pașca Palmer, din funcția de ministru al mediului, apelor și pădurilor, pentru incompetență managerială și abuzuri repetate în serviciu.

De asemenea, aceștia mai cer, de asemenea, Comisiilor de specialitate din cele două camere ale Parlamentului României, convocarea doamnei ministru, în regim de urgență și audierea acesteia, cu invitarea reprezentanților autorizați din structurile civile, pendinte de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Ca o concluzie, consider că este inadmisibil ca premierul Cioloș, un lider intransigent care este obsedat de respectare legii și care a impus criterii de performanță și legalitate membrilor Cabinetului său, să continue să gireze acest uriaș val de abuzuri ale ministrului Mediului.

Mai mult, demiterea de urgență a ministrului Pașca Palmer devine o necesitate pentru instaurarea unei stări de normalitate și legalitate la Romsilva și implicit Ministerul Mediului! RNP-Romsilva trebuie să rămână o regie a statului care să aducă profit și să protejeze pădurile publice ale României, nu să fie predată la cheie unor găști de interese care vor să o subordoneze cât mai rapid! Chiar cu complicitatea unui vremelnic ministru!

Doamnule premier Cioloș, mingea este în terenul dumneavostră!

I.Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.