Acțiunile Volkswagen cresc la Bursă!

0

Acțiunile Volkswagen AG au urcat joi cu 5,3% la Bursa de la Frankfurt, după ce surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că reprezentanții companiei și oficialii SUA au ajuns la un acord conform căruia grupul german se oferă să răscumpere aproape 500.000 de vehicule cu motoare diesel de doi litri.

În septembrie 2015, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW că a instalat un soft care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.

Printre cele 500.000 de vehicule care ar urma să fie răscumpărate se află sedanul Jetta, modelul compact Golf și Audi A3, vândute din 2009. Oferta nu se aplică celor 80.000 de vehicule cu motoare diesel de trei litri care depășesc limitele de poluare în SUA, inclusiv SUV-urile Audi și Porsche, susțin sursele.

Ca parte a acordului dintre VW și oficialii SUA, grupul german va plăti compensații proprietarilor de vehicule, fondul alocat pentru aceste compensații urmând să depășească un miliard de dolari. De asemenea, Volkswagen s-ar putea oferi să repare vehiculele cu motoare diesel care depășesc limitele de poluare, dacă autoritățile SUA acceptă metoda propusă, susțin sursele, care adaugă că încă se lucrează la unele detalii ale acordului.

Separat, ziarul german Die Welt a anunțat miercuri că, în urma acordului VW, va plăti fiecărui client afectat suma de 5.000 de dolari. În decembrie, VW a anunțat crearea unui program special pentru soluționarea plângerilor depuse de proprietarii vehiculelor care depășesc limitele de poluare în SUA.

Departamentul Justiției din SUA a cerut în ianuarie despăgubiri VW de până la 46 miliarde de dolari, pentru încălcarea reglementărilor de mediu, iar compania germană se confruntă cu peste 50 de procese civile legate de depășirea nivelului emisiilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.