Volkswagen, pierderi uriașe în 2015

0

Constructorul auto german Volkswagen a informat vineri că în anul 2015 a înregistrat o pierdere netă de 1,58 miliarde de euro, după ce a fost nevoit să economisească 16,2 miliarde de euro pentru a face față costurilor scandalului manipulării emisiilor poluante, informează DPA.

Pierderile din 2015 vin după ce în 2014 Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, a înregistrat un profit net de 10,85 miliarde de euro. În schimb, cifra de afaceri a grupului a crescut cu 5,4% până la nivelul record de 213,2 miliarde de euro, în pofida unei scăderi de 2% a livrărilor, informează Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt de la Volkswagen, este pentru prima dată după 1993 când grupul înregistrează pierderi anuale. Cu toate că a încheiat anul 2015 cu pierderi, Volkswagen nu a renunțat să plătească dividende acționarilor, chiar dacă acesta a fost redus semnificativ. Volkswagen intenționează să propună acordarea unor dividende de 0,17 euro pentru fiecare acțiune preferențială, față de 4,86 euro pe acțiune în anul anterior.

La începutul acestui an, Volkswagen a decis să amâne publicarea rezultatelor pentru 2015 până la finele lunii aprilie deoarece efectele financiare ale scandalului „Dieselgate” erau neclare. Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Directorul general de la Volkswagen, Matthias Mueller, a declarat vineri că Volkswagen nu poate avansa o cifră finală cu privire la costul scandalului „Dieselgate” până când nu se va ajunge la un acord definitiv cu autoritățile americane. „Nu suntem în măsură astăzi să ne antepronunțăm cu privire la rezultatul negocierilor care vor determina costurile”, a declarat Matthias Mueller, într-o conferință de presă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.