Caravana teatrului și folclorului românesc
Aproximativ 1.500 de persoane de toate vârstele au participat, timp de o săptămână, la spectacolele oferite în cadrul Caravanei teatrului și folclorului românesc în sudul Basarabiei (Ucraina), organizată de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în parteneriat cu Asociația Românilor din regiunea Odesa ‘Basarabia”.
În cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului, care are rolul de a promova cultura și tradițiile românești, au avut loc șase reprezentații cu piesa ‘Suflet pentru o păpușă’, prezentată de actori ai Teatrului ‘Bogdan Petriceicu-Hașdeu’ din Cahul (Republica Moldova) și spectacole de muzică și dans popular românesc susținute de Ansamblul ‘Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka) — raionul Ismail, singurul ansamblu care promovează valorile autohtone ale culturii românești din Basarabia Istorică și care poartă la brâu tricolorul românesc, informează Agerpres.
Caravana a parcurs sute de kilometri, pe drumuri extrem de deteriorate, a ajuns în șase sate locuite în totalitate de români sau în care aceștia sunt majoritari, iar artiștii au evoluat, uneori, în săli friguroase sau cu acustică destul de precară. Cu toate acestea, spun organizatorii, evenimentul a fost un succes, în condițiile în care unii dintre localnici văd un spectacol în limba română doar o dată la câțiva ani.
‘Cea de-a cincea ediție a Caravanei ICR a avut aproximativ 1.500 de spectatori, la fel ca și la edițiile precedente. În total, la cele cinci ediții ale caravanei, estimăm la peste 7.500 de spectatori. (…) Este, cu siguranță, un succes faptul că a ajuns limba română încă o dată în satele din sudul Basarabiei, prin cultură, teatru, folclor, dar și în imagine, în tricolorul românesc, prezent în costumul Ansamblului Dor Basarabean, în atitudinea, în jocul și în sentimentul românesc prezentat pe scenă. Eu am speranța că acesta este un început al renașterii, al revenirii la rădăcini, a conștientizării faptului că aparținem de neamul românesc și că suntem una și aceeași cu toți românii din țară și din jurul României, din comunitățile istorice’, a declarat pentru AGERPRES Anatol Popescu, cofondator al Asociației Românilor din regiunea Odesa ‘Basarabia”.
Prezența Caravanei teatrului și folclorului românesc în satele Cartal, Dumitrești, Babele, Borisăuca, Satu Nou și Erdek-Burnu a reprezentat o adevărată sărbătoare, liderii comunităților românești apreciind faptul că astfel de evenimente sunt binevenite și îi ajută în lupta lor pentru păstrarea identității.