Mesajul lui Zgonea pentru Dragnea

0

Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, îi transmite pe Facebook un mesaj preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumului”, spunând că PSD este un partid de oameni serioşi şi oneşti, care ”nu merită să ducă povara imaginii afectate de problemele unor lideri”. Zgonea mai afirmă că PSD e o familie în care principiul de bază este solidaritatea, cu valorile şi principiile de stânga, şi nu una împotriva justiţiei.

„Cu respect faţă de sutele de mii de membrii PSD, am fost mereu un om de stânga. De peste 20 de ani, mi-am dedicat viaţa principiilor şi valorilor social-democrate. Am luptat împreună, am câştigat împreună şi am suferit împreună de multe ori. Împreună am dus campanii chiar împotriva unora care astăzi sunt în partidul nostru (PD, PRM, PDL etc) şi ne dau lecţii despre ce înseamnă să fii social-democrat. Care ne spun nouă că trebuie să înălţăm ziduri cât mai înalte, care să ne apere de realitatea de afară”, scrie Zgonea pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, acest lucru este profund greşit: „Social-democraţia înseamnă tocmai să dărâmăm zidurile dintre noi şi oameni. Să fim aproape de ei şi să găsim soluţii la problemele lor”.

El spune că acesta este motivul pentru care a acceptat, anul trecut, să facă echipă cu Liviu Dragnea.

„Pentru că amândoi am fost de acord să venim în faţa Congresului cu o promisiune fermă, din suflet: modernizarea stângii din România. Şi reaşezarea ei pe trei principii fundamentale: decenţă, integritate şi responsabilitate. Să dăm un semnal clar pentru întreaga clasă politică că e timpul să se schimbe şi că PSD – cel mai mare şi important partid din România, va fi vârful de lance al acestei schimbări”, explică Zgonea.

„Acea promisiune să ştii că o respect, Liviu!”, continuă preşedintele executiv al PSD.

El menţionează că respectă această promisiune, pentru că, în cei 20 de ani de când este în partid, i-a cunoscut pe mulţi dintre sutele de mii de membri.

„Şi pot spune că aceştia sunt oameni muncitori, responsabili şi decenţi. Nu trebuie să permitem NICIODATĂ ca acestor oameni să li se pună o etichetă pe care nu o merită. NU trebuie să fie în defensivă atunci când cer votul oamenilor care văd în noi speranţa unui viitor mai bun! Nici să li se bată obrazul pentru ceea ce NU au făcut ! Nu accept ca munca acestor oameni să fie călcată-n picioare de adversarii politici, care ne pot specula problemele, atunci când noi le permitem să apară. PSD e un partid de oameni oneşti şi serioşi, care nu merită să ducă povara unei imagini afectate de problemele unor lideri, indiferent cine sunt aceştia. Acesta este dreptul lor. Şi nu o abstracţie”, susţine Valeriu Zgonea.

El precizează că a fi lider înseamnă a avea responsabilitate dincolo de orice altceva.

„Iar în PSD, spre deosebire de alte partide, un lider are responsabilitatea destinului politic a peste jumătate de milion de suflete. Cărora trebuie să le insufle încredere şi speranţă. Nicidecum să le arunce în spate propriile sale probleme. Acesta este crezul pe care şi eu şi Liviu l-am împărtăşit atunci când am venit în faţa Congresului. Este un crez de care eu mă voi ţine până la capăt! Sper şi cred că, după toată emoţia de vineri, te vei ţine şi tu, Liviu! Pentru că PSD este o familie, în care principiul de bază este solidaritatea. Dar o solidaritate cu valorile şi principiile de stânga, şi nu una împotriva justiţiei”, continuă Zgonea.

Preşedintele executiv al PSD aminteşte că, ori de câte ori am fost duplicitari şi pasivi faţă de dorinţele oamenilor, lumea i-a sancţionat şi au pierdut alegerile.

„Şi nu e drept ca viitorul Partidului Social Democrat să fie periclitat din cauza unor interese personale / de grup. Avem o şansă istorică: să recâştigăm alegerile locale si parlamentare. Şi să guvernăm din nou ţara în interesul oamenilor. Vom câştiga alegerile locale pentru că am demonstrat seriozitate şi performanţă în ceea am făcut în administraţia locală. Dar putem pierde definitiv încrederea oamenilor în marele proiect PSD. 2016 este anul victoriei sau al înfrângerii definitive pentru PSD. Depinde de noi toţi ce ne dorim şi ce alegere facem …”, încheie Valeriu Zgonea.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul „Referendumul”, după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă.

Preşedintele PSD a anunţat ulterior că, în urma consultărilor cu membrii conducerii partidului, a decis să rămână la conducerea PSD întrucât o retragere a sa ar destabiliza toate activităţile din campania electorală.

Surse din PSD au declarat, vineri, pentru News.ro că, în cadrul Comitetului Executiv Naţional care a avut loc vineri la sediul central al PSD, Zgonea i-a sugerat liderului PSD să renunţe la funcţia pe care o are din motive de moralitate.

Preşedintele executiv al partidului a spus, în şedinţă, că „o condamnare e o condamnare, indifierent ce tip de condamnare e” şi că „nu este moral ca preşedintele unui partid să fie condamnat”. De asemenea, Zgonea a mai spus în cadrul şedinţei că ar trebui convocat un Comitet Executiv Naţional sau un Congres care să decidă care e soluţia cea mai bună în această situaţie, menţionând că şedinţa de vineri a conducerii PSD nu ar fi fost statutară.

Aceeaşi discuţie ar fi avut loc şi la finalul şedinţei, când Dragnea şi Zgonea au mai discutat câteva minute, mai spuneau sursele din PSD.

Totodată, Liviu Dragnea era hotărât să demisioneze din funcţia de preşedinte al partidului, imediat după ce a auzit sentinţa din dosar, mai spuneau sursele din PSD. În cadrul şedinţei, însă, după ce mai mulţi lideri au luat cuvântul şi i-au cerut să rămână în funcţie, iar discuţiile dintre Zgonea şi alţi lideri au devenit mai aprinse, liderul social-democraţilor a decis să rămână în fruntea partidului, iar discuţiile despre o eventuală demisie să fie reluate după alegerile locale.

Unul din motivele pe care liderii social-democraţi l-au invocat, în cadrul şedinţei, pentru ca Dragnea să rămână în funcţie ar fi faptul că s-ar axa mai mult „pe cine preia puterea în partid, şi nu pe alegerile locale”.

La finalul şedinţei, Zgonea a spus că se gândeşte până luni dacă renunţă sau nu la funcţia de preşedinte executiv al PSD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.