Regele Spaniei va dizolva Parlamentul

0

Regele Spaniei a început ultima rundă de consultări cu partidele înainte de previzibila dizolvare a Parlamentului. Monarhul va încerca să afle dacă mai există vreo posibilitate ca parlamentarii să ajungă la un consens pentru învestirea Guvernului. Spania se află de patru luni într-un blocaj instituţional deoarece niciun partid nu are suficiente voturi ca să preia puterea.

Regele Felipe al VI-lea reia discuţiile cu partidele pentru a treia oară după ce spaniolii au ales noul parlament în 20 decembrie. Negocierile de până acum au fost inutile, pentru ca nici una dintre părţile implicate nu reuşeşte să contribuie la stabilirea unei majorităţi parlamentare.

Lipsa unui consens între partidele din cele două camere de la Madrid menţin administraţia spaniolă într-o situaţie de blocaj, fără un guvern care să preia puterea de la actualul cabinet condus de Mariano Rajoy. În ultimele patru luni, principalele partide au încercat să stabilească alianţe, care se lovesc însă de diferenţele ideologice dintre unele formaţiuni.

Deşi a primit cele mai multe voturi la alegeri, Partidul Popular nu a vrut să prezinte o candidatura pentru că nu avea suficient sprijin parlamentar. Socialiştii, în schimb, au încercat să încheie o alianţă cu partidul Podemos şi cu rivalul sau Ciudadanos, dar până la urmă au eşuat la votul de învestire din Parlament.

Dacă nu apare o nouă candidatură solidă este de aşteptat ca regele Felipe să convoace noi alegeri, fapt care implică dizolvarea parlamentului, începând din 2 mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.