Virusul Zika se poate răspândi cu repeziciune

0

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că virusul Zika s-ar putea răspândi cu repeziciune în viitorul apropiat, odată cu venirea verii, scrie agenţia France-Presse.

Asistentul directorului general al OMS, Marie-Paule Kieny, avertizează că „posibilitatea transmiterii locale, combinată cu aceea a transmiterii pe cale sexuală, ar putea însemna o mărire semnificativă a numărului persoanelor infectate, care să aibă diverse complicaţii. Două specii de ţânţari Aedes, care transmit virusul, vor începe să circule, pe măsură ce temperaturile vor creşte în Europa, odată cu venirea verii. Ţânţarii nu au graniţe”.

Peste 600 de experţi şi de cercetători s-au reunit luni la Institutul Pasteur pentru un colocviu ştiinţific pe marginea virusului Zika. În ciuda numeroaselor cercetări pe această temă, mecanismele acestui agent patogen, periculos în special pentru nou-născuţi, întrucât cauzează microcefalie şi o dezvoltare insuficientă a craniului, sunt încă puţin cunoscute.

Oamenii de ştiinţă încearcă să afle cât de mult poate rezista virusul Zika în organism, cât de mare este riscul contaminării prin contact sexual. Până acum, se credea că doar muşcătura ţânţarilor putea transmite acest agent patogen, declarat deja de OMS drept „urgenţă internaţională de sănătate publică”.

Institutul Pasteur a anunţat că peste 1,5 milioane de cazuri de infectare au fost raportate în Brazilia, principalul focar al epidemiei, în timp ce, pe continentul american, se aşteaptă de la 3 la 4 milioane de cazuri. De asemenea, mai multe cazuri au fost descoperite în mai multe ţări europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.