Dragnea, susținut de socialiștii europeni

Share:

Socialiştii din Parlamentul European au transmis, prin vocea preşedintelui PES, Sergei Stanishev, că îl susţin pe şeful PSD, Liviu Dragnea, în ciuda condamnării sale pentru fraude electorale.

Preşedintelui PES, Sergei Stanishev, a scris, pe Twitter, că Partidul Social Democrat din România este capabil să-şi stabilească singur liderii. În plus, a mai precizat oficialul, EPP ar trebui să îşi facă ordine în propria curte şi să nu mai distragă atenţia de la adevăratele probleme din România.

PNL le cere preşedintelui PE, Martin Schulz, şi preşedintelui PES, Sergei Stanishev, să se delimiteze de liderul PSD Liviu Dragnea, ca urmare a deciziei acestuia de a rămâne la şefia PSD, în ciuda condamnării sale pentru fraudă electorală, practică ce pune sub semnul întrebării exerciţiul democratic.

Scrisoarea trimisă de PNL către PES vine la câteva zile după ce preşedintele PPE, Joseph Daul, a cerut public demisia lui Liviu Dragnea.

„(…) Presupunem că sunteți la curent cu decizia definitivă a instanței judecătorești din România în cazul actualului președinte al PSD, Liviu Dragnea, de doi ani de închisoare, cu suspendare. Pedeapsa privește infracțiuni de fraudă electorală săvârșite în urmă cu patru ani de zile, confirmate în acest moment de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Oricare ar fi fost scopul infracțiunii, contextul ori justificarea, apreciem că acestea nu pot fi motive pentru a relativiza actul de justiție sau a-l trece sub tăcere. În acest sens, înțelegem să facem o disctincție fără echivoc între o acțiune politică, care poate fi îndreptățită sau nu, care poate beneficia sau nu de sprijin popular, și încălcarea legii în scopul materializării acelei acțiuni politice. Or, din această perspectivă, constatăm că Liviu Dragnea a preferat să mistifice decizia instanței, folosind în mod deliberat confuzia între cele două planuri amintite pentru a explica refuzul demisiei din fruntea partidului pe care îl conduce.

Mai mult, bănuim că nu ați mai întâlnit în vreo țară europeană ca, în cadrul unui organism de decizie al unui partid, să fie supus aprobării prin vot refuzul liderului de a demisiona din calitatea de președinte al acelui partid.

Această situație nemaiîntâlnită riscă să pună la îndoială principiile și crezul democratic al tuturor celor care se implică în procesul democratic din România, să se traducă într-un mesaj public de încurajare adresat membrilor și simpatizanților PSD: ”a deturna votul și voința liber exprimată a cetățenilor nu este o problemă, partidul îi apără și îi protejează pe cei care folosesc astfel de mijloace ilegale, chiar dacă vor fi prinși” „, se arată în scrisoarea trimisă de PNL către PES.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.