23 de transplanturi de celule stem, la SCJU Târgu Mureș

0

Specialiștii Clinicii de Hematologie și Transplant a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș au anunțat efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbați în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică la 23 în acest an.

Șefa Compartimentului de Transplant Medular din cadrul Clinicii de Hematologie și Transplant a SCJU Târgu Mureș, dr. Benedek Lazar Erzsebet, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că cei doi tineri erau diagnosticați cu leucemie acută și se aflau pe lista de așteptare. Potrivit doctorului, la tânărul de 23 de ani transplantul s-a realizat cu celule stem provenite din registrul nemțesc de celule, în timp ce la bolnavul de 34 de ani celulele au provenit de la sora acestuia, informează Agerpres.

‘Astăzi am reușit să facem două transplanturi alogene. Vorbim despre doi bolnavi tineri, în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, cu leucemie acută. La cel mai tânăr, neavând donator familial și neavând donator în Registrul Național de Celule Stem, s-a procedat la procurarea de celule din Registrul nemțesc. Celulele au ajuns în clinica noastră în zorii zilei prin curierul internațional. La celălalt bolnav s-a făcut transplantul de la o soră’, a declarat dr. Benedek Lazar Erzsebet.

Ea a spus că bolnavii sunt stabili, însă acum urmează perioada cea mai dificilă, întrucât ‘măduva veche nu mai există, iar cea nouă încă nu funcționează’.

‘În a doua fază există perioada în care celulele aflate în țesuturi pot da reacții împotriva limfocitelor care se formează din partea donatorului. În aceste cazuri, apare boala grefă contra gazdă, care poate avea diferite grade de gravitate de la 1 la 4 și care poate fi letală, dar există metode de prevenție. Depinde foarte mult de cursul acestei afecțiuni, de starea bolnavului, de tratamentul nostru șț de rezistența organismului în sine’, a precizat dr. Benedek Lazar Erzsebet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.