Război cu final previzibil în Kiseleff!

0

Zgonea, exclus din PSD. În unanimitate. Dragnea, liderul PSD, cel care a reușit performanța de a-l exila rapid în partid pe mult mai redutabilul Ponta, i-a aplicat o corecție politică pe măsură, numărului doi din partid, Valeriu Zgonea, nimeni altul decât președintele Camerei Deputaților. Acest lucru arată, înainte de toate, influența uriașă pe care o are Dragnea în PSD.

De ce s-a supărat Dragnea? De ce s-au supărat pesediștii? Condamnarea, fie și cu suspendare, a unui lider de partid, mai ales unul de anvergura PSD, trebuia să se lase rapid cu o demisie. Logic, nu? La PSD, în Kiseleff, lucrurile stau altfel. Nesimțirea a luat locul, cu multă vreme în urmă, decenței, respectului față de lege și implicit alegător.

Dragnea se consideră nevinovat. Pesediștii îl consideră nevinovat. Ce dacă magistrații au spus altceva? Dragnea a fost prezentat de gașca pesedistă drept o victimă a războiului necruțător dus cu regimul Băsescu. Mai mult, Dragnea este glorificat în fapte politice, el fiind, chipurile, simbolul luptei împotriva lui Băsescu! În consecință, decizia de excludere a lui Zgonea a venit firesc! Las la o parte obsesia cronică a lui Zgonea de a se cocoța în fruntea PSD, profitând de acest moment pe care l-a perceput ca prielnic! Mare eroare!

Grav pentru Zgonea, care va rămâne și fără șefia Camerei Deputaților, este faptul că nu a anticipat reacția găștii pesediste. Ca lider cu vechime în acest partid anchilozat de corupție, interese și aroganță, Zgonea trebuia să anticipeze acest deznodământ nefericit pentru el.

PSD rămâne un partid de lider. Un partid de lider nu precum era PRM pe vremea lui Vadim Tudor, ci unul de lider care poate strânge în jurul său toate taberele din partid. Iar Dragnea, un lider fără o credibilitate excesivă, a știut să facă acest lucru. Dragnea știe să motiveze politic și financiar liderii de filială. Dragnea știe să răsplătească pe măsură pe toți cei care sunt alături de el. Pe toți cei care trag din toți rărunchii, în perioada electorală, la barca pesedistă.

Fără un lider ca Dragnea, PSD ar fi fost vulnerabil electoral nu numai la locale, dar mai ales la parlamentare. Cocoțat în fruntea PSD, fie și temporar, Zgonea ar fi avut un rol decisiv în alcătuirea și definitivarea listelor la alegerile parlamentare. Apropiații lui Dragnea ar fi fost înlocuiți cu apropiații săi în cazul multor locuri eligibile. Cred că în cazul în care condamnarea lui Dragnea ar fi venit într-un an fără implicații electorale, acesta ar fi făcut pasul înapoi. Fie și de ochii electoratului!

Să fie clar: scurtul război dintre Dragnea și Zgonea nu a avut ca miză recredibilizarea PSD. Nici vorbă. Acesta a urmărit preluarea controlului partid de către exponentul unei alte tabere. Atât nimic mai mult!

În consecință, PSD merge mai departe. Cu condamnatul Dragnea ca președinte. Ce mai contează acest lucru cât timp zeci, poate sute, de candidați la alegerile locale au dosare penale pentru infracțiuni extrem de grave. Decredibilizarea actualei clase politice merge mai departe. Exponenții săi rămân incapabili să privească mai departe de propriile interese. Unele atât de străine României.

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.