Românii au mai mulți bani de cheltuit!

0

Românii dispun de mai mulţi bani de cheltuială după creşterile salariale şi reducerile de taxe. Cu toate acestea, în medie, puterea de cumpărare este cea mai mică din Uniunea Europeană şi toţi banii dintr-o lună merg aproape exclusiv pe mâncare.

Reducerea TVA cu 4 procente, creşterile de salarii din ultima vreme şi şomajul în scădere au făcut ca românii să fie unii dintre cei mai optimişti europeni. Anul acesta au făcut cumpărături cu 5% mai mari decât anul trecut.

Conform unui studiu GFK, doar în Italia, Slovacia, Grecia şi Bulgaria oamenii nu au încredere în revenirea economiei.

Zona verde a Europei, din care face parte România, alături de Germania, Spania, Portugalia, Franţa sau Marea Britanie, arată o disponibilitate mai mare a oamenilor de a cheltui sau de a face investiţii.

Românii se aşteaptă ca salariile lor să crească în continuare.

Chiar dacă scăderea preţurilor şi creşterea salariilor au stimulat apetitul românilor pentru produse ceva mai scumpe, totuşi suntem încă departe de momentul în care vom cheltui bani mulţi pentru produse premium.

Puterea de cumpărare la noi este una dintre cele mai mici din Europa, aşa că majoritatea se limitează la traiul zilnic.

În continuare, aproape 90% din bugetul românilor merge pe hrană şi băuturi.

Pentru îngrijirea personală sau a locuinţei se cheltuie ceva mai mult de 10% din banii disponibili.

În ţările occidentale, doar 30% din buget este alocat pentru mâncare, locuinţă sau îngrijire. Cu cât vesticii au mai mulți bani disponibili, cu atât cheltuiesc mai mult pe servicii, vacanţe și activități recreative, nicidecum pe produse din magazine.

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.