Candidați, corupție, iluzii…

0

Zeci de mii de candidați au intrat în cursa pentru funcțiile de primar, consilier județean și local. Miza alegerilor locale rămâne una uriașă, mai ales că rezultatul scrutinului din 5 iunie va arăta, foarte clar, și numele partidului/alianței care se va impune, în toamnă, la alegerile parlamentare. Este, deci, de notorietate faptul că cine se impune la locale, câștigă și parlamentarele!

În consecință, războiul electoral rămâne unul pe viață și pe moarte, cât timp principalii actori politici PSD și PNL, secondați de ALDE și PMP, caută variante peste variante în tentativa disperată de a obține cât mai multe voturi! Lideri compromiși care conduc niște partide la fel de compromise vând, cu nonșalanță, noi iluzii milioanelor de români.

Condamnatul Dragnea, tandemul Blaga-Gorghiu, Tăriceanu și nu ultimul pe listă Băsescu, sunt președinții partidelor care contează cu adevărat în această ecuație electorală! Ce mai pot oferi aceștia? Niște lideri în care nu mai crede aproape nimeni și care nu mai au nimic de oferit României ( dacă au avut, totuși, ceva de oferit acestei țări!) se luptă, pe viață și pe moarte, pentru a-și împărți/păstra zonele de influență din România. Sunt aruncați în compeție, aleși locali cu dosare penale, unii dintre ei  reținuți, arestați și chiar condamnați de o primă instanță de judecată, ca o dovadă maximă a disprețului față de alegători. Programele candidaților sunt năucitoare. Se promit, la unison, lucruri rupte de orice realitate, imposibil de realizat. Dar ce mai contează aceste „amănunte”? Contează doar că alegătorii, mai ales cei din lumea satelor, trebuie prostiți încă o dată și încă o dată!

Nu puțini candidați penali vor câștiga acest scrutin la o diferență consistentă față de următorul clasat! Vremea tupeului, a ipocriziei, a disprețului cronic față de România merge mai departe și continuă să calce totul în picioare! România anului 2016 este pervertită de specimene politice care se ascund în spatele unei notorietăți care, din păcate, contează enorm în ziua votului!

Dacă privim listele cu candidați ale PSD, PNL, PMP și ALDE vom vedea zeci, sute de candidați care sunt  intrați până la gât în mocirla unei corupții din care nu vor în ruptul capului să iasă. Candidați, nici nu se putea altfel, susținuți de lideri de partide obsedați să obțină un nou succes electoral. Cu orice preț!

Cât am vrea să ne amăgim că țara asta își va mai reveni din hoție, tupeu și corupție, realitatea ne lovește necruțător de fiecare dată. Reforma clasei politice va rămâne și pe mai departe o sintagmă izolată în discursuri sforăitoare, rupte de orice realitate a României politice a anului 2016.

Partidele au devenit de ani buni niște găști infracționale în care docilitatea, obediența, față de un lider sau altul este singura cale de ocupare a unui post în administrația centrală și locală. Dacă cineva îmi va nominaliza un singur tânăr parlamentar aflat la primul mandat care a reușit să acceadă în structura Legislativului prin propriile forțe și pentru că este școlit, competent și  cu coloană vertebrală voi recunoaște că țara asta mai are o șansă să se îndrepte spre normalitate.

Vă spun eu, ca jurnalist politic cu o experiență de peste 20 de ani, că nu există o asemenea persoană. Băieții sau fetele lui tata și el parlamentar sau ștab într-un județ sau altul, parașute care au ales rolul de amante ale unui lider sau altul și care le-a cadorist cu un mandat de aleasă în Parlament, copiii unor oameni de afaceri potenți care au cumpărat locul odraslei plus aleși cu ștate vechi prin Parlament membri obedienți/implicați într-o gașcă politică sau alta.

Și atunci despre ce reformă a clasei politice vorbim? Despre una mimată făcută în disprețul proștilor care votează fără să gândească la fiecare ciclu electoral?

Ziua de 5 iunie nu va schimba nimic în direcția, cunoscută și împământenită, administrației publice locale. Peste 99% dintre primari și consilieri vor fi cei propuși de PSD, PNL, ALDE și PMP. Partidele mici, cu candidați, poate, dornici să schimbe ceva în direcția cea bună, nu vor avea nicio șansă. Mașinăriile electorale, care continuă să meargă din plin cu bani negri, ale unor partide care controlează România de peste 25 de ani, își vor face încă o dată treaba. Iar cetățenii vor fi, și de această dată, singurii perdanți!

Ce păcat că România anului 2016 arată atât de trist!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.