Lista spitalelor unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi

0

Lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor efectuate a fost făcută publică de Ministerul Sănătăţii.

Pentru informarea cetăţenilor, Ministerul Sănătăţii, cu aprobarea Parchetului General, a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară, relatează Romaniatv.net.

„Totodată, precizăm faptul că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii informează faptul că acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma”, se precizează într-un comunicat de presă.

Alba

Spital Judeţean de Urgenţă Alba Iulia

Bacău

Spital Judeţean de Urgenţă Bacau

Spital Municipal de Urgenţă Moineşti

Braşov

Spitalul Clinic de Copii Brasov

Spital Fagarasi

Brăila

Centru Integrat Medicala Paleativa

Caraş Severin

Spitalul de Urgenta Resita

Călăraşi

Spital Orasenesc Lehliu Gara

Spital Psihiatrie Săpunari

Spital Calarasi Pneumologie

Spital de Urgenta Calarasi

Spital Municipal Oltenița

Cluj

Institutul Inimii „Nicole Stancioiu” Cluj

Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca

Constanţa

Spital Clinic de Pneumoftiziologie

Spital Municipal Mangalia

Spital Orasenesc Harsova

Sanatoriul Balnear si de Recuperare Techirghiol

Dolj

Spitalul Municipal Filantropia Craiova

Spitalul Municipal Calafat

Galaţi

SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA” SF APOSTOL ANDREI” GALATI

SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII „SF. IOAN” GALATI

Gorj

Spital Orasenesc Bumbesti – Jiu

Harghita

Spital Municipal Gheorghien

Iaşi

SP OG Cuza Voda Iasi

Spitalul clinic de psihiatrie „Socola” Iaşi

Mureş

Spital Judetean de Urgenta Targu Mures

Neamţ

Spital Judetean de Urgenta Piatra Neamt

Olt

Spital Judetea Slatina

Spital Municipal Caracal

Prahova

Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

Satu Mare

Spital Orasenesc Negresti Oas

Suceava

Spital Psihiatrie Campulung Moldovenesc

Spital Psihiatrie Cronici Siret

Spital Municipal Radauti

Spital Orasenesc Gura Humorului

Spital Municipal Falticeni

Timişoara

SC Materna Care SRL

Tulcea

Spitalul Județean Tulcea

Vâlcea

Spitalul Municipal Dragasani

Spitalul Orasenesc Horezu

Bucureşti

Institutul National de Endocrinologie Parhon

Spital de Urgenta Pantelimon

Spitalul Clinic de Urgenta
Bucuresti

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Spital Sf Stefan

Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan

Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino

Spitalul de Nefrologie Carol Davila

Spitalul Universitar de Urgenta

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Sâmbătă, jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că verificările cerute de ministrul Sănătăţii „sunt gândite de acelaşi om a cărui asociaţie a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanţi destinaţi spitalelor”.

În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că acţiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi Inspecţia Sanitară de Stat.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris că Hexi Pharma cumpăra materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă, printr-o firmă offshore înfiinţată de Dan Condrea în 2008. Condrea cumpăra substanţe la 11 euro kilogramul şi le revindea către Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.

Iniţiativa România a relatat că Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, a avut, în 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arşi, contrazicând astfel afirmaţiile patronului Hexi Pharma, care a negat existenţa unor asemenea contracte anul trecut.

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii”, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.