Șefa EBU, despre „scandalul Eurovision 2016”

0

Descalificarea României de la Eurovision este o măsură extremă care a fost luată de European Broadcasting Union (EBU) din cauza faptului că, din 2013 încoace, nu s-a găsit nicio soluție pentru a se rezolva problema datoriilor istorice pe care TVR le are la forul european, a declarat directorul general al EBU, Ingrid Deltenre, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice transmis, vineri, Agerpres.

Potrivit sursei citate, Ingrid Deltenre susține că datoriile pe care televiziunea publică le are la forul european sunt istorice, iar problemele sunt sistemice. „Este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenția autorităților române”, a explicat Ingrid Deltenre.

Aceasta a precizat ca este la a treia vizită în România din februarie 2013 și, din cauză că nu s-a găsit nicio soluție, conducerea EBU a luat această măsură unică în istoria forului european.

La rândul său, președintele Comisiei pentru cultură, artă și mass-media din Senat, Georgică Severin, a pledat pentru schimbarea legii, considerată depășită, ca soluție pentru rezolvarea problemelor TVR pe termen mediu și lung.

Totodată, șefa Departamentului Juridic, Jane Vizard, a atras atenția că în acest moment este în pericol statutul TVR de membru al European Broadcasting Union. Potrivit acesteia, o eventuală excludere din EBU înseamnă pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competiții sportive internaționale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 și 2022, dar și accesul la fluxul de știri externe.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a explicat că Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică. De aceea, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au organizat o întâlnire între membrii Parlamentului, reprezentanții Consiliului Concurenței, ai Televiziunii Române (TVR) și ai European Broadcasting Union (EBU) pentru a discuta situația TVR.

„Ținând cont de gravitatea situației, am considerat necesar să organizez această întâlnire cu toate părțile implicate pentru găsirea unei soluții în vederea evitării unei noi sancțiuni și mă refere la posibilitatea ca TVR să fie exclusă din EBU”, a explicat Anca Dragu.

În comunicat se mai precizează că reprezentanții ministerului, împreună cu cei ai Consiliului Concurenței și ai EBU vor rămâne în contact, vor schimba informații și vor căuta împreună soluții în limita cadrului legal.

European Broadcasting Union — cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume — i-a retras Televiziunii Române (TVR) calitatea de membru ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai — a anunțat, luna trecută, site-ul eurovision.tv.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.