Prima prelevare de organe, la SJU din Miercurea Ciuc

0

Mai multe echipe de medici au efectuat vineri prima prelevare de multi-organe la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, donatorul fiind un tânăr de 31 ani, aflat în moarte cerebrală.

O echipă de la București, coordonată de cunoscutul medic Radu Zamfir, prelevează ficatul tânărului, o altă echipă mixtă din care fac parte și specialiști din Miercurea Ciuc prelevează corneea, o a doua echipă din București prelevează oase și tendoane, iar medici de la Cluj-Napoca prelevează rinichii, potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc.

Organele prelevate de la tânăr vor ajunge în centrele universitare din Târgu Mureș, Cluj Napoca și București.

Dr. Demeter Ferenc, a declarat că, în data de 28 aprilie, tânărul de 31 ani, din zona Ghimeș, a căzut din căruță și a suferit un traumatism cranian, fiind găsit inconștient. Pacientul s-a aflat în comă, la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, sub supravegherea specialiștilor, iar în cursul zilei de joi, 5 mai, a dat semne de decerebrare. În urma discuțiilor cu echipa specializată din cadrul spitalului, familia a luat decizia să acorde o șansă la viață altor pacienți din țară, fiind pentru prima dată când în județul Harghita are loc o prelevare de organe.

„Este un eveniment bivalent: este trist pentru familie, întrucât a pierdut un tânăr de 31 ani și este fericit întrucât a înțeles să ajute alți pacienți și familiile lor. M-a emoționat gestul nobil al acestei familii care a fost de acord să doneze organele tânărului și să acorde o șansă la viață unor pacienți aflați în suferință, pe care nu-i cunoaște și probabil că nu-i va cunoaște niciodată”, a spus managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.