Test privind depistarea virusului Zika

0

Cercetători de la Universitatea Harvard din SUA au realizat un test pentru depistarea rapidă și cu costuri minime a infecțiilor cu virusul Zika în sânge și salivă, test care ar putea ajunge pe piață în următoarele luni, conform unui studiu publicat vineri în revista Cell, transmite AFP.

 Absența unui test standard de depistare a acestui virus, care poate provoca malformații asupra fetușilor, reprezintă un obstacol important în calea eforturilor privind controlarea și eliminarea actualei epidemii, conform experților în sănătate publică.

Acest nou test permite detectarea virusului „în concentrații mult mai slabe decât anterior”, conform studiului realizat la Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering de la Harvard.

Testul a dat rezultate bune pe maimuțe și, dacă va fi lansat pe piață, va costa un singur dolar pentru un pacient.

Acest nou test, care poate fi liofilizat și păstrat timp de un an, pune diagnosticul printr-o „simplă schimbare a culorii, astfel încât chiar și un ochi neavizat poate înțelege cu ușurință dacă virusul Zika este prezent sau nu într-un anumit eșantion”, conform cercetătorilor.

Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a aprobat deja două teste anti-Zika, Zika MAC-ELISA și Trioplex Real-Time RT-PCR Assay, însă ambele sunt destul de complicat de utilizat și pot da rezultate fals pozitive, confundând virusul Zika cu alte corpuri virale similare, cum ar fi virusul Nilului occidental sau cel al febrei dengue.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.