Cresc drastic amenzile date de Fisc în 2016!

0

Inspectorii Antifraudă au anunţat că valoarea amenzilor a crescut cu aproape 50% în primele trei luni ale acestui an.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat, în primul trimestru din acest an, 8.476 de controale, faţă de 6.212 controale în perioada similară din 2015, amenzile aplicate însumând 30 de milioane de lei, cu aproximativ 50% peste valoarea celor încasate în primele trei luni ale anului trecut, a declarat luni, pentru Agerpres, preşedintele ANAF, Dragoş Doroş.

‘Anul trecut a început să lucreze Antifrauda şi, în termeni de încasări bugetare, s-a văzut. Dacă analizăm numărul de controale, constatăm că în primul trimestru din 2015 au fost 6.212 de controale, iar în primul trimestru din acest an 8.476 de controale. Ca sume, de la 20 de milioane amenzi (în T1 2015 – n. r.), am ajuns la 30 de milioane de lei amenzi (în T1 2016 – n. r.)’, a explicat Doroş.

El a precizat că activitatea Direcţiei Antifraudă a devenit ‘mai discretă’ pe fondul îmbunătăţirilor legislative, a faptului că acţiunile sunt mai bine documentate în prealabil, dar şi datorită contribuabililor, care au devenit mai conştiincioşi.

„Controlul antifraudă a devenit mai rutinat, a fost făcut exact acolo unde trebuie… Dar şi anul trecut, acolo unde s-au întâmplat tot felul chestii excentrice, unele nici nu au fost făcute de ANAF, ci au fost preluate de presă în acest sens. Spre exemplu, când Antifrauda a intrat într-o piaţă, pe obiectivele ei, au mai fost şi alte organe de instituire a ordinii care au intrat în paralel”, a subliniat şeful Fiscului.

În acest sens, Dragoş Doroş a făcut referire la operaţiunea Helios, care este în derulare de mai bine de două luni, şi care, ‘din păcate pentru televiziuni’, nu a mai provocat ştiri.

„A fost Paştele – şi cel catolic şi cel ortodox – şi, din păcate pentru televiziuni, nu au avut ştiri cu Antifrauda de dat. Avem operaţiunea Helios, de foarte mare amploare. Am început-o cu două luni înainte, când ne aşteptam să intre importurile pentru Paşte. Această operaţiune urmăreşte marfa de la import la lanţurile de retail, de angrosişti, către populaţie, către unităţile de desfacere, restaurante, cluburi etc. Tot acest circuit a fost urmărit, dar nu cred că aţi văzut asta la televizor. Dar numărul de controale este mai mai mare decât anul trecut, cu constatări mai mari decât anul trecut. Operaţiunea este încă în curs, dar mai sunt şi alte operaţiuni pe care Antifrauda le are în mod curent, de destructurare a lanţurilor infracţionale etc.”, a subliniat preşedintele ANAF.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.