PE nu va ridica vizele pentru Turcia

0

Parlamentul European nu va dezbate o propunere privind scutirea de vize de călătorie pentru cetățenii turci în Uniunea Europeană până când Ankara nu va face schimbări în legislația sa privind lupta împotriva terorismului, au indicat oficialităţi europene.

Demersul eurodeputaților ar putea crea un risc pentru acordul încheiat între UE și Ankara privind stăvilirea fluxului de migranți către continent. Turcia a subliniat în mod repetat că cererea privind scutirea de vize pentru cetățenii săi reprezintă piatra de temelie a acordului, relatează Romaniatv.net.

Executivul comunitar a făcut o propunere în acest sens săptămâna trecută, dar liberalizarea vizelor trebuie să fie aprobată de către Parlamentul European și majoritatea statelor membre ale UE pentru a intra în vigoare.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a iritat vineri pe eurodeputați respingând o condiție prealabilă relaxării regimului de vize de către UE pentru cetățenii turci, și anume de a restrânge definiția terorismului în Turcia, despre care criticii spun că a fost folosită pentru reprimirea oponenților politici și a jurnaliștilor care critică guvernul, informează Agerpres.

”Toată lumea este pe aceeași linie. Nu vom începe să discutăm despre dosarul Comisiei dacă nu există mai întâi dovezi clare că sunt întrunite cele 72 de condiții. Aceasta înseamnă, de asemenea, că legislația antiteroristă este modificată în Turcia”, a declarat marți Guy Verhofstadt, liderul grupului europarlamentar al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

”Nu putem accepta amenințări și șantaj din partea Turciei lui Erdogan în ceea ce privește apărarea drepturilor omului”, a afirmat la rândul său Gianni Pittella, liderul grupului europarlamentar al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.