Prețul gazelor nu va crește cu 10% de la 1 iulie!

Este exclus ca prețul gazelor să crească la 1 iulie de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei, așa cum prevede calendarul de liberalizare, întrucât prețurile pe piața liberă sunt în continuă scădere, a declarat, miercuri, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților, prezent la Energy Business Summit.

„Pot să vă spun cu siguranță că nu poți crește de la 60 la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie. Este exclus. Ce poți să faci este să menții 60 de lei sau să respecți trendul de scădere în continuare al prețului gazelor naturale la producător. Deci exclus să se respecte calendarul cu preț stabilit în prealabil, respectiv o creștere de la 60 la 66 de lei. Este exclusă această situație”, a subliniat Iancu.

El a adăugat că, în prezent, consumul zilnic de gaze al țării este de 17 milioane de metri cubi, de patru ori mai mic decât în perioada de vârf de consum înregistrată iarna, iar, în weekend se ajunge chiar și la 15 milioane de metri cubi. Aceasta în timp ce importul este de 10%, pondere mai mare decât în perioadele anterioare.

„Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut Guvernele din România când au acceptat un preț administrat prin grafic în negocierea cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială sau cu Comisia Europeană. Viața ne-a demonstrat că a fost o asumare subiectivă, arbitrară, care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică sau cu realitatea din sectorul energetic. Pentru că astăzi situația este paradoxală: prețul pieței este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce și-a asumat Guvernul, se așteaptă ca prețurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei și așa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?”, s-a întrebat deputatul.

Potrivit acestuia, situația este echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, în condițiile în care prețul reglementat este mai mare decât cel al pieței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.