Europol, puteri sporite în lupta împotriva terorismului

Europol primeşte puteri sporite în lupta împotriva terorismului. Agenţia europeană va putea să acţioneze mai eficient şi în domeniul radicalizării prin intermediul internetului.

Ca în cazul mai tuturor agenţiilor europene care au drept scop securitatea comună, nuca tare a negocierilor a constituit-o necesitatea unui schimb de informaţii între statele membre, pe care nu toate ţările îl agreează.

Atentatele de la Paris şi Bruxelles au grabit însă votul, astfel că Europolul va primi pe viitor, în baza reglementărilor votate joi, mai multe informaţii relevante din partea ţărilor membre, astfel încât să îşi mărească eficienţa în lupta impotriva terorismului.

Ceea ce impune această reglementare este faptul că lupta noastră împotriva terorismului este în topul agendei politice, a declarat comisarul europen pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos.

Un domeniu important în care Europol capătă puteri sporite este internetul. Agenţia europeană va putea constitui o unitate care să combată propaganda teroristă online. Aceasta unitate va fi abilitată să ceară platformelor de social media, precum Facebook, să retragă materiale considerate periculoase. Votul de joi cuprinde şi o serie de măsuri pentru protecţia datelor personale, astfel încât să poate fi evitate eventuale abuzuri.

Reglementările votate astăzi intră în vigoare la data de 1 mai 2017.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.