Sumă uriașă pentru o lucrare a pictorului Adrian Ghenie!

0

Lucrarea „Self-Portrait as Vincent Van Gogh” (2012) a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută miercuri seara în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby’s din New York pentru suma de 2,59 milioane de dolari, față de o estimare de 200.000-300.000 dolari, a indicat AFP.

Vedeta serii a fost însă un tablou semnat de artistul american Cy Twombly și adjudecat pentru suma de 36,65 milioane de dolari, în timp ce un studiu al lui Francis Bacon a fost vândut pentru 34,97 milioane de dolari.

Pictura lui Cy Twombly, „Untitled (New York City)”, a fost cea mai scumpă lucrare din cele 44 oferite miercuri spre vânzare în cadrul evenimentului Contemporary Art Evening Auction și totodată vedeta serii, deși fusese estimată la peste 40 de milioane de dolari.

„Două studii pentru un autoportret”, a britanicului Francis Bacon (1970), o dublă compoziție, rămasă până acum în aceeași colecție și expusă doar de două ori — la Paris în 1971 și la Londra în 1993 — a fost adjudecată după o competiție rapidă între cinci ofertanți.

Săptămâna licitațiilor de artă de primăvară din New York — pe parcursul căreia circa 1.500 de opere de artă vor fi vândute pentru o sumă estimată la peste 1 miliard de dolari — se termină joi seara, cu un eveniment dedicat artei impresioniste și moderne la casa de licitații Christie’s.

Pictorul român, în vârstă de 38 de ani, a mai reușit anul acesta vânzarea unei picturi pentru o sumă cu șase zerouri. Este vorba de pictura „The Sunflowers in 1937”, inspirată de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh — „Floarea soarelui”, vândută în luna februarie la Londra pentru 3.117.000 de lire sterline, un preț record pentru artistul român, peste dublul recordului său anterior de preț, după cum a apreciat atunci casa Sotheby’s.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.