Cioloș răspunde acuzațiilor lui Ponta

0

Premierul Dacian Cioloş i-a răspuns, joi seară, lui Victor Ponta, care s-a arătat nemulţumit că nu a fost invitat la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu. Mai mult, Cioloş a precizat că nu are niciun merit în realizarea proiectului şi că a participat la lansare doar în calitatea sa oficială, iar acuzaţiile fostului lider PSD i se par „deplasate”.

„Azi s-a inaugurat la Deveselu Scutul Antirachetă, fruct al Parteneriatului Strategic cu SUA, obiectivul fiind ca acesta să fie inclus curând într-un sistem integrat de apărare anti-rachetă al NATO.

Să fim clari: este un proiect asumat de SUA, cu sprijinul României, care va beneficia alături de celelalte state aliate din zonă de acest sistem de apărare. La realizarea lui și-au adus contribuția începând cu 2008, în multe cazuri determinantă, mai mulți lideri politici cu funcții în stat, militari, experți care merită cu toții felicitări și mulțumiri pentru acest proiect, esențial pentru securitatea României. Cunosc personal meritul mai multora dintre aceștia, dar nu îndrăznesc să-i menționez eu pentru a nu face greșeala de a supăra pe cineva prin omisiune.

Personal nu am niciun merit în acest proiect, iar prezența mea azi la Deveselu a fost determinată de funcția pe care, vremelnic, o ocup în stat. În intervenția mea de azi la ceremonia de inaugurare am mulțumit tuturor acelora care au contribuit la acest proiect, fără să îndrăznesc a-i numi din motivele menționate mai sus”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Premierul îi răspunde lui Victor Ponta, care susține că ar fi fost „absolut normal” ca la momentul inaugurării sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu să fie invitați cei care „chiar au avut o contribuție”, făcând referire la foști miniștri ai Afacerilor Externe și Apărării.

„Am văzut acuzele complet gratuite pe care mi le aduce Victor Ponta în legătură cu acest lucru. Doresc să precizez că invitațiile la ceremonie precum și conținutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind deținătorul acestei facilități de apărare de la Deveselu), desigur în consultare cu Ministerul Apărării și cu celelalte instituții guvernamentale cu atribuții în domeniu. În consecință, gazda evenimentului nu am fost eu așa încât invitarea participanților nu cădea în sarcina mea ca prim ministru.

Îmi pare rău că neinvitarea la eveniment a cauzat nemulțumiri unora, probabil îndreptățite, dar acuzațiile tale, Victor, cu tot respectul, mi se par deplasate. Am cerut Ministerului Apărării să clarifice condițiile organizării ceremoniei, ca să nu existe ambiguități. Repet, meritul pentru realizarea de la Deveselu este al mai multor oameni, și în niciun caz al meu„, a mai scris Dacian Cioloş.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.