Doi sportivi români calificați la JO, depistați pozitiv!

0

Atleţii Mihai Donisan şi Claudia Ştef, calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost depistaţi pozitiv cu meldonium.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping, Graziela Vâjială, pentru News.ro. „Ambii atleţi sunt calificaţi la Jocurile Olimpice, este o veste foarte supărătoare. Au fost testaţi în afara competiţiei, iar confirmarea a venit de la laboratorul din Austria, rezultatele fiind încărcate în sistemul de management al rezultatelor de la WADA. Ieri am trimis informarea la Federaţia Română de Atletism”, a declarat Graziela Vâjială, are a adăugat că sportivii calificaţi la JO de la Rio vor fi testaţi în continuare, pentru a nu apărea ulterior probleme, cum s-a întâmplat la Atena.

„În iunie şi iulie vor fi ultimele testări, asta e clar! Nu vor pleca sportivii români la Rio netestaţi”, a afirmat Vâjială.

Mihai Donisan obţinuse calificarea la JO la săritura în înălţime (2,29 metri), iar Claudia Ştef la 20 km marş (timp de 1:34.31 ore). Ei se alătură altor două sportive din România care au fost depistate pozitiv cu meldonium, atleta Mirela Lavric şi biatlonista Eva Tofalvi.

Joi seară ieşise la iveală un alt caz de dopaj, în cazul canoistului Liviu Dumitrescu, depistat pozitiv cu un hormon de creştere. Acesta nu s-a calificat încă la JO 2016.

La jumătatea lunii aprilie, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) anunţa că de la începutul anului au fost înregistrate 172 de cazuri de dopaj cu meldonium. Cel mai cunoscut sportiv depistat pozitiv cu meldonium a fost jucătoarea rusă de tenis Maria Şarapova.

Agenţia Mondială Antidoping a adăugat de la 1 ianuarie substanţa activă din medicamentul mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Produsul a devenit interzis de WADA după ce a fost înscris în programul de supraveghere în 2015, „pentru a detecta posibilele tendinţe de abuz”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.