Peste 10.000 de persoane infectate cu HIV în Moldova

0

Medicii trag un nou semnal de alarmă – testul HIV trebuie făcut la timp pentru a evita complicațiile și agravarea bolii. Cei care vor să evite policlinicile vor putea cumpăra noile testele rapide din farmacii. În Republica Moldova s-a lansat campania dedicată Zilei internaţionale de comemorare a persoanelor decedate de HIV/SIDA iar medicii pun accent pe prevenire.

Este cea de a doua ediție a campaniei “Te priveşte! Priveşte pe fiecare! Testează-te HIV!”. Pentru a stopa creșterea continuă a numărului de persoane infectate, autoritățile au dispus comercializarea de teste rapide în farmacii. Testele sunt de unică folosință și pot fi făcute fără ajutorul unui specialist.

Rezultatul testului rapid HIV apare în cel mult 40 de minute. Dacă pe bandă se colorează o linie roșie, atunci rezultatul este negativ. Dacă apar două linii, atunci probabil persoana este contaminată cu HIV. Datele testului sunt corecte în proporție de 90%. Pentru un rezultat sigur este nevoie de analize speciale în spital.

Testele rapide HIV costă 500 de lei în farmacii. În Republica Moldova există 62 de centre medicale unde pot fi efectuate gratuit analizele. Medicii garantează şi confidenţialitatea rezultatelor.

La sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova existau înregistrați peste zece mii de pacienți HIV pozitiv. Aproape 40% dintre pacienți au descoperit boala mult prea târziu.

Chiar dacă oficial sunt peste 10 mii de persoane cu HIV, specialiștii spun că numărul lor real este aproape dublu. Mulți nici macăr nu ştiu că sunt infectaţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.